3. ročník mezinárodního importního veletrhu CIIE se uskutečnil i v době pandemie

3. ročník mezinárodního importního veletrhu CIIE se v čínské Šanghaji od 5. listopadu 2020 konal i přes stále probíhající pandemii. Ministerstvo průmyslu a obchodu za spolupráce agentury CzechTrade na podporu českých exportérů zorganizovalo oficiální účast na tomto největším světovém obchodním veletrhu.

Česká republika se CIIE zúčastnila potřetí v řadě, letos navíc s rekordně silným zastoupením sklářského průmyslu. Kvůli cestovním omezením se prezentace tuzemských exportérů na místě chopili zahraniční zástupci ČR, kteří v dané zemi fungují průběžně, lidé ze samotných firem byli k dispozici on-line.

Velkým úspěchem je už samotný fakt, že se veletrh a naši účast podařilo v dnešní době zrealizovat. Prezentaci ČR se i v těchto nelehkých podmínkách podařilo zajistit na vysoké úrovni a ke spokojenosti vystavovatelů. Velmi pozitivní ohlas mělo designové pojetí expozice, které podtrhlo špičkovou úroveň českého skla a ostatních prezentovaných výrobků.

Ministerstvo průmyslu a obchodu podpořilo 30 českých firem, což je na poměry českých oficiálních účastí nadstandardní. V těžké době také podpořilo obor, který je na fyzické prezentaci značně závislý a výpadkem veletrhů značně utrpěl. Unikátní byla účast zejména tím, že byla celá vyřešena na dálku bez účasti osob z ČR, kdy veškeré činnosti na místě zajišťovali lokální čínští partneři s koordinací ZK CzechTrade v Šanghaji.

Bezprostřední obchodní přínos se, vzhledem k situaci a zredukované návštěvnosti, očekává nižší než v loňském roce. Tento trend lze nejspíše předpokládat pro většinu veletrhů, které se budou konat v dohledné době, pokud se je vůbec podaří zrealizovat.

 Zde Vám nabízíme i prezentaci výsledků veletrhu z pohledu Velvyslanectví ČLR v Praze.

Šeráková Petra
/
kategorie Informace z teritoria
zpět