Nový prezident USA může pomoci mezinárodnímu obchodu

Svaz průmyslu a dopravy ČR vítá uvedení Joea Bidena do funkce nového prezidenta Spojených států amerických. Skončilo tak období nejistoty ohledně budoucího vývoje USA, které se negativně projevovalo i na mezinárodní scéně. Větší předvídatelnost dalších kroků USA je bezpochyby dobrou zprávou i pro české a evropské firmy.

Jakým směrem se bude konkrétně odvíjet obchodní politika Bidenovy administrativy bude jasnější až v následujících měsících. Od nového prezidenta Spojených států očekáváme větší ochotu k dialogu a naopak odstoupení od jednostranných, nekoordinovaných zásahů. Doufáme, že celkový tón spolupráce mezi EU a USA se posune do pozitivnější a méně konfrontační roviny. To by mohlo vést ke snazšímu jednání o reformě WTO, která je pro zahraniční obchod zásadní. Evropský byznys také vkládá naděje do znovuotevření jednání o vzájemné obchodní dohodě, která byla za Trumpovy administrativy přerušena.

"Významným signálem obnoveného dialogu mezi EU a USA by bylo zrušení některých cel, které USA uvalily na evropské zboží, ať už by se jednalo o tarify na ocel a hliník nebo odvetná cla kvůli sporu o veřejnou podporu společnosti Airbus," komentuje prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Pro Českou republiku, která je hluboce integrována do evropského trhu, by takový zlom v transatlantických vztazích přinesl pozitivní efekt. Bilaterální vztahy ČR s USA jsou dobré, ale jako proexportní ekonomika bychom se měli snažit o co největší odstraňování překážek v globálním obchodu. Bez mnohostranné spolupráce by toho dosáhnout nešlo.

kategorie Informace z teritoria
zpět