Seminář o dodávkách do tendrů OSN

Každoroční seminář se letos uskuteční ve dnech 27. - 28. dubna v New Yorku.

Letos bude účast českých firem podpořena z projektu na podporu ekonomické diplomacie (PROPED).

OSN (a její četné agentury) poptává každoročně zboží a služby v hodnotě cca 18 mld. USD, jde tedy o obrovský trh se značným potenciálem, přičemž z podstaty věci jsou rizika obchodování s OSN velmi nízká.
Již 17 let existuje v New Yorku organizace EU - UN Procurement Forum (EUPF), která sdružuje zástupce zemí EU a jejímž cílem je podpořit úspěchy firem ze zemí EU v získávání tendrů OSN. Za ČR je členem EUPF od jara 2016 Karel Smékal, zástupce generálního konzula ČR v New Yorku a vedoucí ekonomické sekce GK a od září 2016 je členem jejího čtyřčlenného boardu a od září 2018 dostal důvěru kolegů z ostatních členských státu EU a byl zvolen předsedou boardu.
Asi nejviditelnější aktivitou EUPF je každoroční seminář, který se letos uskuteční ve dnech 27. - 28. dubna v New Yorku. Kromě plenárních částí a sektorově zaměřených workshopů (pro letošní ročník jsou zvoleny sektory IT inovací a využití umělé inteligence ve strojových překladech, energetiky a dodávek paliva, zdravotnických prostředků a materiálu, logistiky a dopravy, inženýrství, životního prostředí a potravinových balíčků) je největší přidanou hodnotou semináře možnost absolvování schůzek 1 na 1 se zástupci jednotlivých agentur OSN zodpovědných za vypisování a administraci tendrů (každoročně se účastní zástupci DOS - nové oddělení sekretariátu OSN zopdovědné za procurement, UNDP, UNOPS, UNICEF, Světové banky a další), kdy je možné v případě, že Váš produkt nákupčího zaujme, do určité míry ovlivnit budoucí podoby vypisovaných tendrů a tím zvýšit šanci na jejich budoucí získání. Partnery pro schůzky 1 na 1 si z přihlášených firem vybírají přímo zástupci agentur OSN, nicméně všechny české společnosti, které se semináře v minulosti zúčastnily, vždy řadu schůzek absolvovaly (ambicí minimálně DOS je sejít se se všemi účastníky semináře). Podmínkou účasti společnosti není předešlá účast v tendrech OSN ani registrace v UN Global Marketplace (UNGM). Před vlastním seminářem plánuje EUPF uspořádat tři webináře k různým tématům spojeným s obchodováním s OSN. První proběhne 22. ledna od 15:00 českého času), je zdarma a účast na něm není podmíněna registrací na seminář. Odkaz na link, na němž bude webinář probíhat, stejně jako přesné datum a čas jsou k dispozici na stránkách EUPF (eupf.org). Přímý link na první webinář je https://register.gotowebinar.com/register/5911347649407588620
Co se účasti na vlastním dubnovém semináři týče, Generální konzulát ČR v New Yorku získal na podporu účasti českých společností na semináři finance z projektu na podporu ekonomické diplomacie (PROPED) ve výši 80.000,- Kč alokované ministerstvem obrany, které budou sloužit ke snížení nákladů českých společností na účastnický poplatek (early bird poplatek je ve výši 850 USD za jednoho zástupce spolecnosti a bude platit do 31. ledna 2020, následně se cena zvýší na 950 USD, za tuto cenu bude možné se zaregistrovat do 29. února). Finance z PROPEDu budou použity rovnoměrně mezi všechny zúčastněné české společnosti (vždy na jejich prvního zástupce) formou refundace.
Registrace na účast na semináři byla spuštěna a je možné ji provést přes registrační formulář na eupf.org. Další informace jsou k dispozici na rovněž na daných stránkách. Obecné informace ohledně obchodování s OSN včetně návodu na registraci do UNGM jsou pak k dispozici v sekci Obchodování s OSN na stránkách našeho konzulátu (mzv.cz/ny). A v neposlední řadě je připraven Vaše případné dotazy zodpovědět pan Karel Smékal na emailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Sabina Tančevová
/
kategorie Poptávky, tendry
zpět