Ruské regiony mají zájem o české firmy

SP ČR doporučuje vládě i krajům aktivnější navazování kontaktů s ruskými regiony.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Regionální spolupráce byla jedním z témat dnešního Business dne Ruské federace, který je již tradičně součástí programu Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. Aktivnější přístup české vlády a jednotlivých krajů při navazování kontaktů s ruskými regiony doporučuje Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR). „Již dlouhodobě podporujeme zaměření naší exportní politiky na ruské regiony a posilování vazeb krajů s tamními guberniemi,“ uvedl prezident SP ČR Jaroslav Hanák v Rotundě brněnského Výstaviště při zmíněné akci organizované jako každoročně Komorou pro hospodářské styky se SNS. Zúčastnili se jí také ministr průmyslu a ochodu Jan Mládek a šéf Asociace krajů, hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Ruské regiony reprezentovali místopředseda vlády Samarské oblasti Sergej A. Bezrukov či ministr ekonomického rozvoje, průmyslu a obchodu Čuvašské republiky Vladimír A. Avrelkin. Přítomni byli i zástupci Svazu strojírenství Ruské federace a Asociace výrobců obráběcích strojů Ruské federace a další hosté.

Prezident SP ČR Jaroslav Hanák vyzval české politiky, aby se při svých zahraničních cestách zaměřili právě na regiony. „Uvědomujeme si složitost situace na Ukrajině a vnímáme postup EU vůči Rusku. Ovšem musíme se připravit na dobu, kdy sankce opět pominou. Naši politici by proto měli zamířit i do tamních regionů,“ uvedl šéf SP ČR.

Již v listopadu do Prahy zavítá podnikatelská delegace z Nižního Novgorodu, která bude jednat s představiteli SP ČR i zástupci jeho členských firem o podnikatelských příležitostech. Zájem o spolupráci vyjádřil zástupce Obchodně-průmyslové komory Ruské federace.

 

Jiří Janda
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět