MPSV podporou 5 týdnů dovolené porušilo tripartitní dohodu

Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes na jednání výboru pro sociální politiku PSP oficiálně podpořilo pozměňovací návrh odborů na zavedení povinných pěti týdnů dovolené, ačkoli toto plošné navýšení o jeden týden navíc nebylo součástí dohody sociálních partnerů (vlády, zaměstnavatelů a odborů). Kompromis, ke kterému se na jednání Rady hospodářské a sociální dohody (tripartity) z 6. června 2016 došlo, byl „křehkou“ dohodou mezi všemi subjekty a návrh na rozšíření dovolené neobsahoval. Dnešní doporučení tohoto návrhu ze strany MPSV je tak dalším porušením tripartitního dialogu.

Zavedení 5. týdne dovolené by ve mzdové sféře znamenalo dodatečné náklady zaměstnavatelů v řádech jednotek miliard korun po započtení odvodů zaměstnavatele na sociální a nemocenské pojištění. „Zákoník práce je stěžejní legislativa, která ovlivňuje firmy i zaměstnance. Jeho úprava by proto měla být dobře promyšlená a projednaná. Není možné podporovat zavedení nějakých změn, aniž by byly dohodnuté se zaměstnavateli, “ upozornil na problémový postup MPSV prezident SP ČR Jaroslav Hanák. 


Jednotlivé dopady se budou samozřejmě lišit podle velikosti subjektů. Zavedení 5. týdne dovolené by přineslo dodatečné mzdové náklady především malým a středním podnikům. 76 % ze zmíněných 9 mld. Kč by totiž nesly právě podniky s méně než 250 zaměstnanci. U velkých podniků zase hrozí, že by dodatečné náklady přišly po zavedení povinného 5. týdne dovolené: „Pět týdnů dovolené bylo do teď velice oblíbeným benefitem, které firmy zaměstnancům poskytovaly. Teď na ně bude vyvíjen další tlak, aby jako benefit poskytovaly další dny dovolené nad rámec 5 týdnů. To bude představovat další náklady, které zatím nikdo nevyčíslil,“ dodal prezident Hanák.

Výše uvedené údaje vychází z odhadu založeného na datech Informačního systému o průměrném výdělku o mzdové sféře za rok 2015. S ohledem na růst mezd (a s tím související růst náhrady mzdy) by mohly být náklady v letošním roce ještě vyšší. 

Kateřina Pavlíková
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět