Stanovisko ke kontrole přiměřenosti podpory elektřiny z podporovaných zdrojů energie

Zavedení dodatečného kontrolního systému podpory z hlediska pravidel státní podpory je naplněním závazků ČR vyplývajících z notifikačních rozhodnutí EK pro státní podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie. Nastavení mechanismu kontrol je ale potřeba provést správně.
 
Svaz uplatnil v připomínkovém řízení připomínky k materiálu „Závazky na zavedení mechanismu kontroly přiměřenosti podpory elektřiny z podporovaných zdrojů energie“. Předložený materiál je reakcí na rozhodnutí EK k odsouhlasení mechanismů státní podpory výroby elektřiny z OZE. Některá z rozhodnutí EK obsahují závazky ČR na zavedení dodatečného kontrolního systému podpory z hlediska pravidel státní podpory, platných v EU.
 
Svaz vnímá pozitivně návrh na zavedení jednotného systému kontrol, bez ohledu na to, kterým z rozhodnutí EK byla podpora schválena a rovněž logiku návrhu, která je postavená na posloupnosti kroků, kdy na prvním místě bude (s výjimkou případů významné kumulace více podpor) prováděn monitoring systému na základě reprezentativního vzorku projektů. Naopak Svaz návrhu vytýká, že v některých ohledech jde významně nad rámec dobrovolných závazků ČR, které jsou obsaženy v notifikačních rozhodnutích EK s možnými retroaktivními dopady na příjemce podpory a obává se v této souvislosti případného ohrožení stability podnikatelského prostředí v ČR, zejména z pohledu bankovního sektoru a příjemců podpory (zemědělci, obce, malí a střední podnikatelé atd.).
 
Svaz tento předložený návrh vnímá jako pragmatickou snahu vyřešit závazky ČR a považuje ho jako podklad pro další nezbytné odborné diskuse a žádá o zohlednění připomínek uvedených ve stanovisku. Například by v zákoně neměly být uvedeny navrhované hodnoty vnitřního výnosového procenta, ale zásada, že při aplikaci mechanismu kontroly přiměřenosti podpory se zohlední hodnota vnitřního výnosového procenta IRR ve výši odpovídající výnosům v sektoru energetiky při zohlednění rizik, kterým je oblast výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů v posledních letech vystavena.
Jan Šebesta
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět