Stanovisko k implementaci ATAD a k dalším daňovým změnám

Svaz průmyslu a dopravy ČR (Svaz) uplatnil připomínky k aktuálnímu daňovému balíčku, který se věnuje implementaci směrnice v rámci ATAD (opatření na vyhýbání se daňovými povinnostem) a dále i zrušení konceptu tzv. superhrubé mzdy a zavedení nových sazeb daně z příjmů fyzických osob.

Svaz podporuje navrženou implementaci, kdy se především stanovují limity daňové uznatelnosti úrokových nákladů. Transpozice se drží maximálně širokého vymezení, které Směrnice umožňuje. Přesto upozorňujeme, že některé dílčí postupy (poté co některý subjekt potenciálně překročí limit uznatelnosti 80 mil. Kč čistých úrokových nákladů a je posléze nucen počítat hranici 30 % daňového zisku před úroky, zdaněním a odpisy, neboť právě jen do této hranice jsou pak úrokové náklady daňově uznatelné) mohou být v praxi komplikované.

MF navrhuje superhrubou mzdu, která zvyšovala základ pro daň, ze zákona odstranit a vrátit výpočet zpátky ke klasické hrubé mzdě a nahradit současnou 15% sazbu daně z příjmů (se 7% solidárním zvýšením) novými sazbami na úrovni 19 % a 23 % (byť druhá 23% sazba byla dle původního návrhu MF 24 %). Při navrhovaném nastavení představují nové sazby čistým propočtem zhruba o 1 procentní bod nižší zdanění mzdy, než by odpovídalo hypotetické sazbě při současném systému. Tato změna nic zásadního pro podmínky podnikatelského prostředí nepřináší. U ostatních příjmů fyzických osob, například u daně z pronájmu nebo z kapitálového majetku, se plně projeví zvýšení sazeb daně. Tím se prakticky zvyšuje zatížení u ostatních příjmů fyzických osob.

Celé stanovisko Svazu nalzenete zde.

Příspěvek k diskuzi nad implementací ATAD naleznete zde.

Jan Šebesta
kategorie Stanoviska SP ČR