Vyjádření SP ČR k projednávání evropského kodexu elektronických komunikací

V současné době na úrovni EU finišují jednání k evropskému kodexu elektronických komunikací (dále jen „Kodex“). Kodex představuje jednu ze zásadních legislativních iniciativ tzv. Jednotného digitálního trhu.
 
Jeho finální podoba bude mít zcela klíčový dopad na rozvoj tzv. gigabitové společnosti, rozvoj 5G sítí a celkovou podporu investic do infrastruktury, která je klíčová pro podporu digitální ekonomiky a především Průmyslu 4.0 a vším, co s tím souvisí (eHealth, M2M komunikace, Internet věcí, autonomní vozidla, inteligentní dopravní systémy, smart cities apod.). Svaz apeluje tímto na politiky, aby podpořili takový text, který bude jasný, transparentní a umožní rychlou a efektivní podporu investic a bude poskytovat právní jistotu všem subjektům. Jak Svaz mnohokrát apeloval, zejména jednoduchost, proinvestiční podpora a právní jistota je klíčová pro úspěšný rozvoj byznysu ve všech odvětvích. Opětovně tedy zdůrazňujeme stanovisko BusinessEurope z roku 2017, které shrnuje klíčová ustanovení Kodexu. Zejména otázka koinvestic a podpora výstavby nových sítí (aktuálně čl. 74 Kodexu) je zcela klíčový právě pro rozvoj sítí 5G.  

Opětovně tedy apelujeme na příslušné zástupce ČR a na všechny další instituce zapojené do vyjednávání, aby výsledný text Kodexu naplnil základní předpoklad, tedy podporu a rozvoj digitálních technologií, které umožní, aby ČR byla „digitálně“ konkurenceschopná.
Ondřej Ferdus
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět