Stanovisko k novele zákona o silniční dopravě (2018)

Svaz podporuje moderní technologie a zároveň rozumnou regulaci.
 

Svaz průmyslu a dopravy České republiky podporuje rozšiřování nových technologií, které umožňují spotřebitelům/zákazníkům pomocí moderních způsobů přistupovat ke kvalitnějším službám. Mezi tyto nové technologie patří např. i možnost objednání osobní přepravy (taxislužby) přes mobilní aplikaci, která pomocí získaných dat může zákazníkovi poskytnout službu rychleji, kvalitněji i levněji. V oblasti poskytování stejného druhu služby (komerční přepravy osob) chybí rovný přístup k novým a tradičním hráčům a stát dosud neměl dostatečné nástroje zajistit modernější podmínky pro rozvoj služeb a zároveň účinnou vymahatelnost zákona. Vymahatelnost podmínek v praxi, efektivní kontrola vozidel taxislužby a jejich řidičů včetně kontroly „na ulici“ by měla být umožněná mimo jiné řádným označením vozidel. Povinnost předávání dat zprostředkovateli je pro odpovědnou modernizaci, naplnění cílů zákona a zajištění rovného podnikatelského prostředí stěžejní.

Dle názoru SP ČR by mělo docházet k narovnávání situace, pokud možno, deregulací zbytných podmínek. Zároveň ale kvůli charakteru nového způsobu poskytování tradiční služby musí být zajištěny rovné daňové a obdobné regulatorní podmínky pomocí povinnosti zprostředkovatelů předávání dat o jednotlivých obchodních transakcích. Z těchto důvodu SP ČR vítá předložený návrh, který ukotvuje i nové formy podnikání, stanovuje podmínky pro jejich výkon a přitom i zodpovědnost za jejich dodržení, odstraňuje zbytné podmínky a zároveň do budoucna nepotlačuje nekomerční sdílenou ekonomiku.

Svaz ale identifikoval několik oblastí, ve kterých je z našeho pohledu nezbytné přijmout dodatečné úpravy za účelem posílení vymahatelnosti legislativy, zajištění nezneužívání některých institutů a zároveň umožnění jejich lepšího praktického využití. 
 

Stanovisko naleznete zde.

Anna Novotná Perlínová
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět