Svaz podporuje metodické doporučení k identifikaci hospodářské a nehospodářské činnosti výzkumných organizací

Cíl metodického doporučení

Podmínky poskytování podpory z veřejných prostředků v oblasti výzkumu, vývoje a inovací specifikuje Sdělení Komise - Rámec pro státní podporu VaVaI (2014/C 198/01). V České republice však dosud chybí způsob, jak kterou činnost ve výzkumu a vývoji poznat a před vykazováním správně zařadit. Důsledkem je situace, kdy různé orgány státní správy včetně kontrolních postupují ve stejných případech odlišným způsobem (a pokud výzkumná organizace vyhoví jednomu, poruší výklad pravidel druhého orgánu). Kapacity a prostředky státní správy, výzkumných organizací i podniků jsou věnovány administrativním a právním činnostem místo výzkumu a vývoji. Nejasné podmínky omezují potřebnou a stále nedostatečnou spolupráci výzkumných organizací s podniky. Stávající situace přitom výrazně více postihuje malé a střední výzkumné organizace a podniky s nimi spolupracující, které si nemohou vzhledem ke své velikosti dovolit samostatná právní oddělení zabývající se problematikou veřejné podpory nebo drahé advokátní služby, ani mnohaleté soudní spory o to, zda prováděná činnost je či není v souladu s pravidly veřejné podpory.

 Stanovisko Svazu průmyslu

  • Svaz průmyslu a dopravy ČR oceňuje snahu Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) řešit tuto problematiku, kterou považuje za jednu z priorit. 
  • Dokument hodnotí Svaz průmyslu jako velmi kvalitní. Proto podporuje jeho navržené znění bez připomínek a vyzývá RVVI, aby jej takto zaslala vládě ke schválení. Tím by nabyl všeobecné platnosti a usnadnil by tak mimo jiné spolupráci firem a výzkumných organizací. 
Celé stanovisko Svazu průmyslu najdete zde.
Anna Novotná Perlínová
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět