Stanovisko k Návrhu projektu sdílených činností Národní centrum pro informační podporu výzkumu, vývoje a inovací

Cíl projektu

• Cílem projektu sdílených činností Národní centrum pro informační podporu výzkumu, vývoje a inovací (NCIP VaVaI) je zvyšování efektivity národního VaVaI prostřednictvím vybudování nové komplexní platformy ‘One-Stop-Shop for Researchers (OSS4R)’, která bude poskytovat služby v oblasti informačních zdrojů a další pokročilé asistované a samoobslužné služby podpůrného charakteru.
  • NCIP VaVaI bude pokračovat v zajištění klíčových elektronických informačních zdrojů, které jsou v letech 2018–2020 pořizovány prostřednictvím Individuálního projektu systémového Národní licenční centrum pro elektronické informační zdroje – CzechELib (IPs CzechELib).
  • Nad tímto základem bude vybudována platforma OSS4R, která nabídne široké spektrum služeb pro jednotlivé výzkumníky a podnikatelské subjekty od přístupu k dokumentům až po patentové poradenství, dále asistenci pro zapojování do evropských portálů a platforem (European Open Science Cloud aj.).
  • Kromě toho bude zřízen centrální Národní repozitář pro dokumentové výstupy výzkumu.
  • Jediným realizátorem NCIP VaVaI je Národní technická knihovna.

Stanovisko Svazu průmyslu

• Svaz průmyslu a dopravy ČR považuje hlavní cíl předloženého návrhu projektu v podobě společného zajištění elektronických verzí vědeckých časopisů aj. zdrojů za užitečný a rozumný.
  • V současné době je zajištěn Národním centrem pro elektronické informační zdroje – CzechELib. Svaz průmyslu však požaduje svými dvěma zásadními připomínkami zajištění předpokladů, které jsou pro takovéto rozsáhlé a finančně náročné projekty obvyklé.

Připomínky Svazu průmyslu

• Žádáme doplnění Návrhu usnesení o podmínku, že bude do října roku 2020 předloženo Radě pro výzkum, vývoj a inovace hodnocení tohoto projektu sdílených činností, mimo pořízení elektronických informačních zdrojů, čímž by mohlo být nahrazeno chybějící ex ante hodnocení.
Celé stanovisko zde.
Anna Novotná Perlínová