Informace SP ČR k rozhodnutí Ústavního soudu ČR o zrušení některých ustanovení zákoníku práce

 .

Ústavní soud ČR (dále jen „ÚS“) dne 12. března 2008 rozhodl o zrušení cca 10 ustanovení zákoníku práce. Tato ustanovení přestanou platit dnem publikace Nálezu ÚS ve Sbírce zákonů.
Svaz průmyslu a dopravy toto rozhodnutí vítá. Od začátku upozorňoval, že jde o nekvalitní zákon, který má řadu zásadních nedostatků. Svaz byl proti jeho přijetí, odbory a ČSSD však nakonec prosadily, že v této podobě vstoupil v účinnost.
Rozhodnutí ÚS vychází vstříc našim požadavkům. Svaz inicioval podání „ústavní stížnosti“ u  většiny ze zrušených ustanovení (ÚS jich celkem posuzoval 30).
Některé důležité změny z hlediska aplikační praxe zaměstnavatelů, vyplývající z Nálezu ÚS:

Změna v možnosti odchýlení se od zákoníku práce v úpravě práv a povinností -  § 2 odst. 1, s výjimkou věty první a čtvrté, včetně dovětku ve prospěch zaměstnance, se zrušuje.  
Ruší se obecný princip delegace zákoníku práce vůči občanskému zákoníku. To znamená, že ustanovení občanského zákoníku práce se budou moci uplatňovat v oblasti pracovněprávních vztahů vždy, pokud  nebude daná problematika přímo speciálně upravena v zákoníku práce -  § 4 ZP se zrušuje.
Změna v právní úpravě plurality odborových organizací při uzavírání kolektivní smlouvy - ruší se možnost uzavřít kolektivní smlouvu s největší  nebo největšími odborovými organizacemi v případě, že se odborové organizace neshodnou na společném postupu - § 24 odst. 2 věta druhá se zrušuje.
Vnitřní předpis – i zaměstnavatelé, u kterých působí odborová organizace budou moci stanovit vnitřním předpisem mzdová, platová a ostatní práva v pracovněprávních vztazích. Pro praxi zaměstnavatelů, kde působí odborová organizace je to nejdůležitější  změna. Ústavní soud ale nadále ponechal stávající právní úpravu pracovního řádu, to znamená, že pro vydání nebo změnu pracovního řádu bude nadále nutný předchozí souhlas odborové organizace - § 305 odst. 1 část věty prvé ve znění „, u kterého nepůsobí odborová organizace" a věta druhá se zrušují.
Omezení kontrolních oprávnění odborů – odborové organizace již nebudou mít právo kontroly nad dodržováním zákoníku práce, zákona o zaměstnanosti, ostatních pracovněprávních předpisů, vnitřních předpisů a závazků vyplývajících z kolektivních smluv -  § 321 odst. 2,3,4 se zrušují. Zůstává jim zachováno právo kontroly nad stavem bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Nebudou však mít oprávnění k ukládání „sankcí“ v podobě vydávání závazného pokynu k odstranění zjištěných závad, zákazu práce nebo zákazu přesčasové práce a práce v noci  - § 322 odst. 2 a 3 se zrušují.
Existence podnikových rad souběžně s odborovou organizací – rada zaměstnanců bude moci být založena a existovat u zaměstnavatele vedle odborové organizace (pozn.: k zabezpečení práva na informace a projednání nikoli však k uzavírání kolektivních smluv, to je výlučným oprávněním odborové organizace) – § 278 odst. 1 část věty prvé slova, „u něhož nepůsobí odborová organizace",  § 281 odst. 1 závěr věty prvé ve znění, "u něhož nepůsobí odborová organizace", § 282 odst. 1 písm. c), § 282 odst. 2 část věty ve znění „až do doby uzavření podnikové kolektivní smlouvy'', se zrušují.

kategorie Stanoviska SP ČR
zpět