Vyhláška o regulačním výkaznictví

Obecně o vyhlášce

Energetický regulační úřad vydal v roce 2015 vyhlášku č. 262/2015 Sb., o regulačním výkaznictví, která byla v roce 2017 novelizována (vyhláška č. 50/2017 Sb.). Vyhláška upravuje náležitosti a členění regulačních výkazů včetně jejich vzorů, odpisové sazby pro účely regulace a pravidla pro sestavování regulačních výkazů a termíny pro jejich předkládání a je tak prováděcím předpisem pro § 20 energetického zákona. Z údajů zasílaných regulovanými subjekty podle této vyhlášky poté vychází Energetický regulační úřad při regulaci ceny související služby v elektroenergetice a ceny související služby v plynárenství, ceny za činnost povinně vykupujícího, cen spojených se zárukami původu, věcném usměrňování ceny tepelné energie a zveřejnění přehledů o cenách tepelné energie podle § 17 odst. 7 písm. n) energetického zákona.

S ohledem na vývoj na energetických trzích, na změny v evropské legislativě, na schválené Zásady cenové regulace pro regulační období 2021-2025 pro odvětví elektroenergetiky, plynárenství, pro činnosti operátora trhu v elektroenergetice a plynárenství a pro povinně vykupující a na navazující změny v potřebách ERÚ k zasílání údajů pro účely regulace, rozhodl se ERÚ aktualizovat regulační výkazy a vyhlášku o regulačním výkaznictví novelizovat.

Jaké změny nová vyhláška zavádí

ERÚ navrhuje z vyhlášky odstranit požadavky na vykazování dat, která již ke své činnosti nevyužívá, odstranit duplicity vykazovaných dat, zvýšit přehlednost výkazů a zjednodušit jejich vykazování.

Konkrétními změnami jsou například odstranění vymezení pojmu cenová lokalita, který je nově upraven cenovým rozhodnutím k cenám tepelné energie. Změněno bylo stanovení regulační báze aktiv, kdy se nově do této báze bude zahrnovat i majetek nabytý společnostmi při jejich přeměně.

Mění se struktura a názvy jednotlivých výkazů v přílohách vyhlášky.

Stanovisko a vybrané argumenty Svazu průmyslu

  • Svaz požaduje odložit účinnost novely vyhlášky o jeden rok na 1.1.2022, aby společnosti měly dostatek času na úpravy informačních systémů a změny interních postupů pro vykazování, protože se mění struktura výkazů a v nich vykazovaná data.
  • Svaz požaduje legislativně zakotvit pravidla pro vykázání hodnot tzv. neuznatelných nákladů, resp. neuznatelných výnosů v regulaci a uvést tato pravidla přímo v šablonách výše uvedených výkazů. Tím bude dosaženo jednotného chápání způsobu vykazování.
  • Výkaz 12-N je možné z návrhu vypustit, protože není využíván.
  • Výkazy 12-T1b) a 12-T1c) ponechat ve stávající podobě, neboť nově navrhované sloupce jsou nadbytečné.
  • Svaz požaduje, aby doby odpisování ostatních stálých aktiv vycházeli z odpisového plánu držitele licence a nepoužily se odpisové sazby určené pro jiné činnosti.
  • Prodloužení doby odepisování výrobních budov pro energetiku a teplovodních, horkovodních a parních rozvodů tepelné energie není Energetickým regulačním úřadem zdůvodněno, přitom zhorší ekonomiku projektů nahrazování parních rozvodů a ve svém důsledku zhorší podmínky pro zvyšování energetické účinnosti v rozvodech tepla, které přispívají ke stabilním cenám tepelné energie pro zákazníky. Svaz požaduje zachovat stávající dobu odepisování.
Celé stanovisko Svazu průmyslu najdete zde.
Anna Novotná Perlínová
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět