Stanovisko k registrační vyhlášce

Nová vyhláška reaguje na novelu zákona č. 165/2012 Sb. o podporovaných zdrojích energie, která definuje nová schémata provozních podpor pro nové a modernizované výrobny elektřiny z OZE, KVET, důlních plynů, nové výrobny tepla z obnovitelných zdrojů a biometanu. Současně zavádí v případě nových nebo modernizovaných výroben elektřiny s instalovaným výkonem vyšším než 1 MW (6 MW v případě větrných elektráren) podporu formou aukčního bonusu, která se bude soutěžit. Kromě provozní podpory pro nové nebo modernizované výrobny je definována i provozní podpora pro udržení výroben elektřiny, nebo výroben tepla využívajících biomasu, v provozu. Zákon zcela nově zavádí i přechodnou transformační podporu tepla v soustavách zásobování tepelnou energií, která je určena pro výrobnu tepla využívající neobnovitelný zdroj energie.

Na základě novely zákona bude vydáváno nařízení vlády, které bude pro vymezené období 3 let vždy aktivovat příslušné provozní podpory v souladu s Vnitrostátním plánem České republiky v oblasti energetiky a klimatu.

 

Stanovisko a vybrané argumenty Svazu průmyslu

  • Svaz upozorňuje, že návrh nezohledňuje, že uplatnění práva na podporu může být nařízením vlády upraveno jak ve vztahu k výrobně, tak ve vztahu ke zdroji elektřiny.
  • V případě výrobny biometanu, která je připojena k zařízení jiné výrobny plynu má povinnost zaregistrovat předávací místo též jiný výrobce plynu.
  • Závazek splnění kritérií udržitelnosti by měl být doložen čestným prohlášení.
  • U výrobny biometanu Svaz navrhuje uvádět vedle roční kapacity také maximální výkon výrobny v m3/hod. Jedná se o základní technický parametr výrobny biometanu.
  • Nestandardní lhůtu pro provozovatele přenosové soustavy nebo provozovatele distribuční soustavy o informování operátora trhu a výrobce elektřiny navrhuje Svaz prodloužit ze 4 pracovních dní na 14 kalendářních dnů.

Celé stanovisko Svazu průmyslu najdete zde.
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět