Stanovisko k novele zákona o státní památkové péči (Pardubický kraj)

Návrh Pardubického kraje na změnu zákona o státní památkové péči

Současný systém archeologických prací dle Pardubického kraje (PK) přináší zásadní negativa odrážející se v kvalitě zpracování záchranných archeologických výzkumů. Oprávněným organizacím na řadě míst chybí kvalitní odborníci. Dle PK je často je vykazují pouze papírově, na výzkumu se pak tito lidé neobjevují a jeho kvalita tudíž nesplňuje ani základní oborové standardy. Do muzeí se dostávají nekvalitně zkonzervované a zpracované nálezy. Dokumentace, která je nedílnou součástí archeologického kulturního dědictví a de facto jediným pramenem poznaní, bývá mnohdy nekvalitně provedena či chybí její celé části.

Nevhodně použitou metodikou při záchranném archeologickém výzkumu pak dochází k nenávratnému poškození archeologického kulturního dědictví. Tím také dochází k poškozování majetku krajů. Je navrhováno posílení práv kraje tak, aby mohl upravit požadavky na zpracování nálezů a dokumentace k nim a způsob jejich předání kraji. Podstatné je i plnění oznamovací povinnosti. Kraj by tak mohl nařízením upravit požadavky na zpracování movitých archeologických nálezů a dokumentace k nim a způsob jejich předání kraji včetně procesních lhůt.

Dle PK by mělo být do zákona zakomponováno jednoznačné ustanovení, že k odnětí oprávnění může dojít nejen při ztrátě odborných předpokladů, ale též v případě, že opakovaně v průběhu posledních dvou let nebo závažným způsobem porušila své povinnosti. Uvedené by tak mělo zahrnovat např. i opakované či závažné porušení  dohody uzavřené s Akademií věd ČR či vydaného nařízení kraje.

Stanovisko Svazu průmyslu a dopravy ČR

SP ČR doporučuje vládě České republiky k návrhu přijmout nesouhlasné stanovisko.

Návrh zavádí oprávnění krajů bez jakéhokoliv odůvodnění stanovovat další požadavky a regulaci archeologického průzkumu nad rámec současné legislativy, a to v každém kraji odlišně dle toho, jak si který kraj tuto problematiku ošetří.

Z našeho pohledu je žádoucí, aby byly podmínky archeologického průzkumu včetně jejich interpretace stanoveny jednotně a transparentně a aby kvalita tohoto průzkumu byla v obdobných situacích shodná bez ohledu na to, v jakém kraji ČR je průzkum prováděn. Případné nedostatky je také nutné odstraňovat jednotně. Zároveň návrh nijak neřeší situaci, kdy archeologický průzkum jedné stavby probíhá ve více krajích, což je typické pro klíčové liniové stavby včetně dálnic a železnic či technické infrastruktury.

Celé stanovisko naleznete zde.

kategorie Stanoviska SP ČR
zpět