Stanovisko k návrh zákona o zvláštních postupech ÚP a stavebního řádu kvůli Ukrajině

Návrh zákona o zvláštních postupech v oblasti územního plánování a stavebního řádu v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace 

Na současnou situaci, kdy probíhá ozbrojený konflikt na území Ukrajiny, v jehož důsledku se dala do pohybu migrační vlna nebývalého rozsahu, není stávající právní úprava dimenzována. Proto je žádoucí stanovit zvláštní a dočasné úlevy v rámci procesů upravených stavebním zákonem, čímž bude zajištěno, že dotčeným osobám bude možné zajistit jejich základní životní potřeby v oblasti bydlení nebo ubytování, a podle potřeby rovněž v oblasti vzdělání a sociální nebo zdravotní péče, neboť kapacita bytových jednotek či ubytovacích zařízení a související veřejné infrastruktury není aktuálně dimenzována na tak výrazný nárůst poptávky.

Návrh zavádí pojem nezbytné stavby, která je definována jako stavba sloužící ke zmírnění následků hromadného přílivu osob v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace. Nezbytná stavba je vždy stavba dočasná, jejíž doba trvání nesmí přesáhnout 3 roky ode dne nabytí právních účinků souhlasu s provedením nezbytné stavby.

Stanovisko SP ČR

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) podporuje zefektivnění povolovacích procesů obecně i v případně náhlých krizových situací, kterou beze sporu válka na Ukrajině vyvolala. Díky tomu, že předložený materiál reaguje na náhlou aktuální situaci, žádáme u některých postupů a úprav o dovysvětlení.

Stanovisko naleznete zde.

kategorie Stanoviska SP ČR
zpět