k referendům o Evropské ústavě (červen 2005)

Výsledek referenda o Ústavní smlouvě ve Francii a v Nizozemsku je třeba vnímat jako signál politickým reprezentacím, že je nezbytné uskutečnit řadu reforem při budování nové Evropy a že jejich odkládání a hledání kompromisů není nejlepším řešením a neodpovídá ani přáním občanů.

 

Svaz průmyslu a dopravy ČR pozorně sleduje průběh ratifikačního procesu týkajícího se Ústavní smlouvy. Výsledky nedávných referend ve Francii a Nizozemsku, dvou zakládajících zemích EU,  pro nás nebyl příliš překvapující. Chybný přístup evropských institucí k veřejnosti, k potřebám a přáním občanů Unie, se plně projevil.

Svaz průmyslu a dopravy ČR jako představitel podnikatelů  a průmyslu, zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty, si uvědomuje, že dvojité „ne“ bude mít jistě dopad na další vývoj situace v Evropě. Bylo by zásadní chybou, kdyby se tato situace projevila ve zpomalení přípravy a realizace reforem. Považujeme za zásadní, aby Unie nepolevila ve svém úsilí a nadále pokračovala v uskutečňování nezbytných reformních kroků na národní i evropské úrovni s cílem vytvořit nové pracovní příležitosti a  udržet konkurenceschopnost vůči americké a asijským ekonomikám.

Svaz apeluje na vládu České republiky, aby nebyla pasivní, nečekala na vyjádření Evropské komise a ostatních členských států a ještě před červnovým summitem EU dala jasný signál o postoji České republiky k nutnosti pokračovat v reformním úsilí.

Evropa ztrácí dech při naplňování Lisabonské strategie. Jsme přesvědčeni, že nastal čas začít plnit její revidované cíle – posilovat konkurenceschopnost a růst, budovat znalostní ekonomiku a završit jednotný trh. To jsou argumenty se kterými Unie musí umět pracovat, argumenty pro  Evropu.

Česká vláda by se měla vyvarovat chyb některých členský států Unie, které se místo diskuse soustředí na mediální kampaně, ve kterých mají občané pasivní roli. Přiblížit myšlenku a cíle sjednocené Evropy co největšímu počtu lidí je zárukou úspěchu. Odmítnutí ústavy ve Francii, Holandsku a odložení termínu referenda  ve Velké Británii  je příležitostí pro takovou diskusi.

Vláda musí být ve svém jednání transparentní a její politika by měla být pro občany srozumitelná. V této chvíli to znamená, že se musí soustředit na přijetí rozpočtových pravidel pro následné období 2007-2013 tak, aby byla pro Českou republiku výhodná. Dalším aktuálním úkolem bude vypracování nové evropské ústavy, která např. nebude konzervovat ve svém textu závazek na použití 40% rozpočtu na společnou zemědělskou politiku. Tyto prostředky pak chybějí při podpoře plnění jiných cílů, které mají vazbu na evropskou ekonomiku založenou na znalostech.

Svaz průmyslu a dopravy ČR, jako člen Unie podnikatelských a zaměstnavatelských svazů Evropy (UNICE), se připojujeme k prohlášením jejího prezidenta pana Jürgena Strubeho po referendu v Nizozemsku:

„Je nezbytné, aby ti, kdož v Evropě rozhodují, nereagovali na výslednou nejistotu odložením reforem stanovených ve Strategii růstu a pracovních příležitostí. Přínosy evropských projektů jejím občanům budou muset být systematicky ohodnocovány a jasně vysvětlovány.

 Evropa může být přiblížena svým občanům, jestliže bude vnímána jako fungující. Nejlepší cestou pro vytvoření takové důvěry je cesta prostřednictvím reforem s cílem zastavit příčiny pomalého hospodářského růstu a chronicky vysoké nezaměstnanosti.

Ti, kdo rozhodují, se nesmí bát prosazovat strukturální reformy. Jeden z důvodů pro nespokojenost mezi evropskými občany je slabý hospodářský výkon zhoršený zastaralými politikami. Naléháme na Evropskou radu a Evropskou komisi a vyzýváme je, aby vedly EU a členské země takovou cestou, aby Evropa a její ekonomika mohly být v globálním světě vnímány jako úspěšné.”

Jaroslav Míl, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR

kategorie Stanoviska SP ČR
zpět