Vyjádření Svaz průmyslu a dopravy ČR a Institutu Svazu průmyslu k podpisu Memoranda s MŠMT

 Zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR a Institutu Svazu průmyslu ČR a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy podepsali dne 18.12.2008 Memorandum o spolupráci, které by mělo podpořit součinnost a komunikaci mezi zaměstnavatelskou sférou a státní správou.

Memorandum by mělo vytvářet rámec pro společné vytváření politik, legislativních norem a následně jejich úspěšnou implementaci do praxe.

„Důležitost spočívá v tom, že Memorandum nastavuje nový obsah i formu spolupráce mezi státní správou a zaměstnavateli v této oblasti. Nová pravidla spolupráce by měla spočívat v tom, že se strany nebudou překvapovat svými kroky či vyhlášeními, ale budou aktivně komunikovat a spolupracovat již od fáze prvotního záměru. Tím, že proběhne primárně kvalitní diskuse a příprava, tak se zrychlí vlastní legislativní proces. Následně budou společně navrhovány procesy pro rychlou a efektivní realizaci do praxe. Naplňováním obsahu Memoranda by se měla eliminovat vzájemná nedůvěra, která je obvykle produktem jednostranných rozhodnutí či prohlášení,“ uvádí Pavel P r i o r, člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR a současně předseda správní rady Institutu Svazu průmyslu ČR.

„Bude nutné postupně odstraňovat bloky a nedůvěru některých podnikatelů a manažerů z průmyslu vůči státní správě, které někde přetrvávají jako důsledek dřívějších negativních zkušeností. Bude zapotřebí změnit i myšlení některých úředníků z MŠMT a z jeho podřízených či zřizovaných organizací, kteří jsou odtažití k užšímu propojení s praxí a neuvědomují si, že zaměstnavatelé jsou klíčoví pro vývoj české ekonomiky,“ upozorňuje Pavel Prior, který je i generálním ředitelem společnosti PROSPEKSA, a.s.

Důležitost efektivní spolupráce mezi podnikatelskou sférou a na druhé straně MŠMT a školami podtrhuje současná hospodářská krize, ze které firmy musí hledat východisko. „Ti, kteří nebudou investovat do vzdělání do budoucna prohrají. Dlouhodobá orientace by měla být na podporu inovací a kvalifikované pracovní síly a ve svém důsledku do přidané hodnoty výrobků,“ upozorňuje Pavel Kafka, viceprezident SP ČR pro zaměstnavatelskou oblast a vzdělávání a generální ředitel společnosti Siemens, s.r.o. s tím, že v České republice chybí zásadnější zájem o užší spolupráci podniků se školami.

Právě jeho společnost je příkladem zájmu o vzájemné výhodnosti takové spolupráce. V tomto měsíci podepsal Siemens rámcovou dohodu s Vysokou školou báňskou v Ostravě a v prosinci proběhlo také vyhlášení vítězů již 11. ročníku nejlepších diplomových a doktorských prací Cena Siemens. Jde o příklad propojování škol s podnikatelskou praxí, což je bolest tuzemských středních a vysokých škol.

Jak totiž vyplynulo z letošního dotazníkového šetření SP ČR, které hodnotilo kvalitu vysokoškolských absolventů, jejich připravenost na praxi je nedostatečná. Pouze polovina podniků hodnotila kladně schopnost absolventů vysokých škol orientovat se po nástupu do zaměstnání v podnikových procesech. A to je právě to, co vadí mnohým podnikatelům a kvůli čemu kritizují stav českých vysokých škol.

 „Záleží na tom, jak výsledek šetření interpretujete. Zda jako poloprázdnou či poloplnou sklenici. Já se domnívám, že vysokoškoláci by měli být na vstup do praxe připraveni stoprocentně, což nejsou. Řada podniků přitom netoleruje slabší využitelnost absolventů, kteří se neorientují v podnikových procesech,“ tvrdí Zbyněk Frolík, iniciátor dotazníkového šetření, člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR a ředitel společnosti Linet. Podle něho šetření poukázalo na problém nedostatečné propojenosti vysokých škol a jejich absolventů s praxí.

Podobný názor má Pavel Prior. „Z pohledu zaměstnavatelů  je nutno řešit absenci propojení vysokých a odborných škol s podnikovou sférou, která má za následek, že kvalita absolventů neodpovídá požadavkům zaměstnavatelů. Proto je jedním z cílů Memoranda definování legislativních a ekonomických nástrojů, které pomohou školám v návaznosti na požadavky zaměstnavatelů a trhu práce optimálně definovat strukturu a obsah odborného vzdělávání. Tak bude možno zajistit požadovanou kvalitu jejich absolventů pro jednotlivé obory, aby se dosáhlo jejich maximální zaměstnavatelnosti a následně úspěšného uplatnění v praxi. Školy by měly vést absolventy k maximální uplatnitelnosti v praxi a v této souvislosti by měly ve větší míře rozvíjet u absolventů kreativitu a flexibilitu. Hlavním problémem je však odborná připravenost absolventů pro nástup do zaměstnání, neboť stále nejsou v ČR rozvinuty procesy získávání praktických zkušeností studenty přímo v reálném pracovním prostředí tak, jak je to dnes běžné v zemích EU,“ říká Pavel Prior.

Na promítnutí současné hospodářské krize na vztah mezi podniky a školami poukazuje také generální ředitel SP ČR Zdeněk Liška. „Význam Memoranda se nyní zvyšuje, neboť právě efektivní odborné vzdělávání a rozvíjení procesů celoživotního učení obecně jsou jedním z východisek z  krize. V této situaci lze však očekávat omezení investic do lidských zdrojů ze strany zaměstnavatelů, kteří musí prioritně řešit prosperitu firem a v řadě případů i existenční problémy. Proto je nutné, a to bychom měli podtrhnout, právě s využitím Memoranda iniciovat tvorbu a rozvoj takových nástrojů a mechanismů, které pomohou překonávat tyto problémy cestou zvyšování odborné úrovně zaměstnanců ve firmách,“ říká Zdeněk Liška.

Ostatně na omezování investic ze strany tuzemských podniků poukázalo již zářijové dotazníkové šetření SP ČR. Z něho vyplynulo, že více než čtvrtina našich podniků omezí investice. Vzhledem ke stále výraznějšímu poklesu poptávky se však tento podíl firem velmi výrazně zvýši. Přirozeně, že omezování investic se dotkne i spolupráce podniků a škol, a to i například v oblasti sponzoringu.

Pavel Prior navrhuje řešení, aby byl vytvářen legislativní i daňový rámec pro podporu rozšiřování praktické výuky přímo v reálném prostředí firem, čehož nemůže být dosaženo bez vhodné zainteresovanosti a motivace zaměstnavatelů. „V návaznosti na neuspokojivou situaci ve struktuře nabídky pracovních sil na trhu práce, je nutno dále rozvíjet procesy dalšího vzdělávání a uznávání výsledku neformálního vzdělávání a učení. Neméně důležitá je popularizace těchto procesů s cílem širokého zapojení zaměstnanců za aktivní podpory zaměstnavatelů,“ dodává Pavel Prior.

Svaz průmyslu a dopravy ČR
ČR je dobrovolná organizace sdružující zaměstnavatele a podnikatele v České republice z oblasti průmyslu a dopravy. Svaz průmyslu a dopravy České republiky je nestátní organizací nezávislou na vládě, politických stranách a odborech. Sdružuje zhruba 1600 tuzemských podniků.
Je členem:
IOE - International Organization of Employers
BUSINESSEUROPE - Confederation of European Business
BIAC - Business and Industry Advisory Committee to OECD

Institut Svazu průmyslu ČR
byl založen v roce 1993 s cílem poskytovat vzdělávání, výcvik, poradenské služby a konzultace široké klientské základně, kterou tvoří převážně členské firmy Svazu průmyslu a dopravy ČR a další podnikatelské subjekty. Po třináct let své existence zajišťoval Institut (ISP ČR) tisícovkám klientů bezpočet vzdělávacích akcí z nabídky firemních programů, workshopů a seminářů. Pátým rokem pak ISP ČR realizuje nové zadání a cíle, kterými vychází vstříc potřebám inovací a novým trendům v řízení organizací. Koncepce ISP ČR byla shrnuta do strategického dokumentu Projekt Euro 3000. Jeho rozpracováním vznikla nabídka služeb, která zohledňuje nejen potřebu firem systematicky a koncepčně vzdělávat zaměstnance, ale i reagovat na trendy související s členstvím České republiky v Evropské unii.


PhDr. Milan Mostýn
manažer PR a tiskový mluvčí
Mobil. tel.: 739 452 816¨
Tel.: 234 379 468
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

kategorie Stanoviska SP ČR
zpět