Stanovisko Svazu průmyslu a dopravy České republiky k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony

Svaz průmyslu a dopravy České republiky předložený návrh novely zákoníku práce v obecné rovině hodnotí velmi pozitivně, neboť její obsah v převážné většině reaguje na společenský vývoj a skutečné potřeby praxe. Mnohé z navrhovaných změn jsou totožné s požadavky zaměstnavatelů uplatňovanými již několik let.

Zejména jde o návrhy v oblasti skončení pracovního poměru úpravou výpovědních důvodů, zkrácení výpovědní doby včetně možnosti “vyplacení se z výpovědní doby”, zrušení některých zákazů a ochranných dob, navrácení institutu dočasného přidělení zaměstnance k jinému zaměstnavateli, prodloužení pracovního poměru na dobu určitou, prodloužení maximální délky zkušební doby, rozšíření časového limitu pro použití dohody o provedení práce, úpravy v oblasti pracovní doby včetně změn v oblasti práce přesčas.

Svaz průmyslu a dopravy České republiky též plně podporuje a vítá, že předloženým návrhem zákona by měly být z právní úpravy odstraněny některé přežité instituty v oblasti postavení a působnosti odborových organizací. Jde zejména o redukování požadavků na projednávání či spolurozhodování odborů a zrušení oprávnění odborů projednávat se zaměstnavatelem záležitosti v individuálních pracovních vztazích.

Při posuzování návrhů na změny některých ustanovení zákoníku práce Svaz průmyslu a dopravy České republiky vycházel zejména z naplňování požadavků flexibility, liberalizace a celkového zjednodušení úpravy pracovněprávních vztahů, které by napomohly zaměstnavatelům při zajišťování jejich úkolů, nenavýšily administrativní náročnost a tím i náklady a neznamenaly další finanční zátěž, včetně neúměrného nárůstu mzdových nákladů.

I přes výše uvedenou obecnou podporu a pozitivní hodnocení předloženého návrhu zákona, na základě připomínek, námětů a doporučení od zaměstnavatelských subjektů k předmětnému návrhu Svaz průmyslu a dopravy České republiky dále uvádí dílčí připomínky. V převážné většině jde o úpravy, které byly předpokládány již v materiálu „Přehled námětů ke koncepčním změnám zákoníku práce“, případně návrhy změn již dříve uplatňované.

Svaz průmyslu a dopravy České republiky očekává, že návrhy změn zákoníku práce včetně uvedených připomínek zaměstnavatelů budou v zásadě realizovány, neboť praxe očekává nové přístupy a věcná řešení několikaletých problémů.

 příloha připomínky

kategorie Stanoviska SP ČR
zpět