Stanovisko Svazu průmyslu a dopravy ČR ke sdělení Evropské komise „Sdílený závazek pro zaměstnanost“

Mobilizace všech dostupných finančních prostředků Společenství, sdílená odpovědnost EU, členských států a sociálních partnerů, vyváženost krátkodobých opatření a strukturálních reforem, podpora podnikatelského prostředí a rozvoj konceptu flexijistoty - to je hlavní poselství sdělení Evropské komise ze dne 3. 6. 2009 "Sdílený závazek pro zaměstnanost".

Sdělení vychází z rámcových dokumentů přijatých Evropskou radou a Komisí v době krize – Plánu pro hospodářskou obnovu a Cestovní mapy k tomuto plánu – a svá doporučení formuluje na základě závěrů květnového Summitu EU k zaměstnanosti.

Svaz průmyslu a dopravy ČR vítá tento dokument Komise, který jde správným směrem a zaměřuje se na tři klíčové prioritní oblasti identifikované na Summitu k zaměstnanosti v Praze 1) udržení zaměstnanosti, vytváření pracovních míst a podporu mobility, 2) zvyšování dovedností a jejich slaďování s potřebami trhu práce, 3) zlepšení přístupu k podnikání.

Svaz vítá zejména důraz Komise na vytváření prostředí příznivého pro podnikání, tvorbu nových pracovních míst a na podporu všech forem mobility.

Členské státy by měly pokročit ve svém úsilí vytvářet příznivé prostředí pro podnikání cestou udržitelného snižování nemzdových nákladů, včetně daňových opatření, investic do výzkumu a infrastruktury, snižování administrativní zátěže a podpory rozvoje malých a středních podniků. Členské státy by dále měly ve spolupráci se sociálními partnery a za pomoci prostředků z Evropského sociálního fondu pomoci nezaměstnaným a mladým lidem se zakládáním vlastních podniků na udržitelném základě, a to cestou úvěrů a školení o podnikání.

Svaz podporuje i opatření směřující ke zvyšování dovedností a jejich slaďování s potřebami trhu práce. Prosperita Evropy závisí na schopnosti vytvářet konkurenceschopná a udržitelná pracovní místa s vysoce kvalifikovanou pracovní silou. Svaz již podpořil novou iniciativu Evropské komise "Nové dovednosti pro nová pracovní místa", jejímž cílem je nastavení mechanismů pro systematické sledování a vyhodnocování budoucích dovedností pro nová pracovní místa.

„Opatření přijatá k boji proti dopadům finanční a hospodářské krize na trhy práce a zaměstnanost musí jít ruku v ruce s nezbytnými strukturálními reformami. Členské státy již v návaznosti na Evropský plán hospodářské obnovy zavedly výrazné protikrizové balíčky, nyní je čas tato opatření vyhodnotit, spíše než zavádět nová,“ říká Vladimíra Drbalová, ředitelka Sekce Mezinárodních organizací a EU, Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Administrator
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět