k návrhu směrnice EK o službách na vnitřním trhu


 


 

 

Svaz průmyslu a dopravy ČR, nejsilnější a nejvlivnější zaměstnavatelská a podnikatelská organizace v ČR a hlas více než 1500 členských podniků v ČR – velkých, středních i malých, poskytovatelů služeb i jejich exportérů:

  • Vítá návrh Evropské komise na směrnici o službách na vnitřním trhu, která má přispět k završení jednotného trhu EU i naplnění cílů revidované Strategie růstu a zaměstnanosti,  a od počátku plně podporuje snahu České republiky v Bruselu o maximální liberalizaci služeb v Evropě i v rámci WTO.
  • Pozitivně vnímá výsledky studie iniciované MPO ČR o ekonomických a sociálních dopadech implementace směrnice o službách, které předpokládají zvýšení HDP (1-2%) a vytvoření nových pracovních míst (25.000).
  • Zdůrazňuje, že záměrem směrnice je usnadnit poskytování služeb přes hranice, zjednodušit administrativní postupy a formality vytvořením „ jednotných kontaktních míst“, odbourat stávající překážky a minimalizovat protekcionistické snahy členských států.
  • Respektuje horizontální charakter směrnice a volá po co nejširším rozsahu směrnice při omezeném počtu derogací, a to včetně služeb ve veřejném ekonomickém zájmu, služeb agentur práce a zdravotních služeb.
  • Princip země původu považuje za hybnou sílu liberalizace služeb na evropském trhu. Pečlivě posuzuje každý kompromisní návrh, který vyplyne z jednání  v pracovních skupinách EK, v Radě nebo výborech EP. V žádném případě nepodporuje návrhy poslankyně Evelyne Gebhardtové na princip  vzájemného uznávání  nebo  rozdělení principu na „přístup ke službám“ a „provádění služeb“. První návrh oddaluje efekt liberalizace služeb, druhý návrh pak přináší netransparentnost a právní nejistotu . Přijatelný může být jedině takový kompromisní návrh, který v sobě zachová atributy principu vnitřního trhu.
  • Za nejdůležitější aspekt návrhu směrnice považuje připravenost k administrativní spolupráci mezi zemí vysílající a hostitelskou a rozdělení kompetencí v oblasti kontroly a dohledu.
  • Apeluje na zastavení mýtů o sociálním dumpingu a na zachování článků 24 (vyslání pracovníků do zahraničí) a článku 25 (vysílání pracovníků z třetích zemí) ve směrnici Doporučuje však jasnější formulaci, která by jednoznačně definovala vztah směrnice o službách a směrnice o vysílání pracovníků. Odpovědnost hostitelské země za kontrolu, inspekci a nezbytná šetření zůstane zachována v souladu se směrnicí 96/71/ EC.
  • Nesouhlasí z derogací mezinárodního práva soukromého ze směrnice (Řím I a II), neboť v případě, že se strany nedohodnou jinak, povede aplikace ustanovení směrnice k mnohem větší právní jistotě.

Závěrem SP ČR:

  • Považuje výsledky hlasování ve Výboru pro vnitřní a ochranu spotřebitele (IMCO) dne 22. 11. 2005 za krok správným směrem a solidní bázi pro další jednání.
  • Zdůrazňuje velkou míru transparentnosti, s jakou jsou sociální partneři a další zainteresované strany informováni a konzultováni ze strany MPO ČR o průběhu jednání v Bruselu a přípravě pozic.
  • Oceňuje práci a odpovědný přístup českých poslanců v EP v průběhu celého procesu jednání o směrnici.
  • Vyjadřuje obavy nad průběhem jednání o službách v rámci WTO. EU se jen těžko může stát lídrem v oblasti služeb v rámci WTO, pokud její vlastní trh se službami není plně liberalizován.

 

Ing. Vladimíra Drbalová

Svaz průmyslu a dopravy ČR

Sekce mezinárodních organizací a EU

Členka Evropského hospodářského a sociálního výboru

Praha, dne 30.1. 2006

 

kategorie Stanoviska SP ČR
zpět