Stanovisko ke Zprávě Komise o fungování přechodných období pro volný pohyb osob zveřejněné dne 8. 2. 2006 v Bruselu

 „Uvolnění evropského trhu práce přispěje k růstu a zaměstnanosti v EU“.

Dne 8. 2. 2006 zveřejnila Evropská komise Zprávu o dosavadním fungování a dopadech přechodných období sjednaných v příloze Přístupové smlouvy z roku 2003.  Na základě těchto přechodných období byl výkon komunitárního práva spojeného s volným pohybem osob odložen o sedm let podle vzorce 2+3+2. První dvouleté období skončí k 31. 3. 2006 a státy, které budou chtít využít těchto přechodných období na další tři roky, musí do tohoto termínu informovat Komisi o svém záměru.


Svaz průmyslu a dopravy ČR vítá Zprávu Evropské komise o fungování a dosavadních dopadech aplikace přechodných období. Volný pohyb osob je jednou ze čtyř základních svobod garantovaných Evropskou unií a měl by být aplikován v rámci celé EU-25 tak,  aby bylo zajištěno rovné postavení všech členských států Unie.

Pro podnikatele na všech úrovních je volný pohyb osob a mobilita pracovníků dvojnásob důležitá. Globalizace evropské ekonomiky a cíle stanovené v Lisabonu vyžadují okamžité uvolnění evropských trhů práce a maximální flexibilitu a mobilitu pracovní síly.

Mýty o masivní migraci z nových členských států byly vyvráceny celou řadou studií vypracovaných nezávislými experty na národních i evropské úrovni. Analýzy dokázaly ještě před uzavřením Přístupové dohody, že migrační toky z tehdy asociovaných členských zemí do staré EU-15 nebudou alarmující a ohrožující pro pracovní trhy. Studie zpracované v České republice ukázaly, že ani migrace do sousedních států – Rakouska a Německa, které se otevření hranic nejvíce obávaly, nebude tak veliká, jak se očekávalo.

Nyní tedy zpráva Evropské komise přichází s pozitivním poselstvím pro všechny státy EU. Migrace pracovníků z nových členských zemí přinesla největší efekt právě těm zemím, které své trhy práce novým členským státům otevřely. Spojené království, Švédsko a Irsko si vylepšily svoji ekonomickou výkonnost, snížily nezaměstnanost a zvýšily zaměstnanost. Dobře řízená ekonomická migrace z nových členských zemí pomohla i státům využívajícím přechodných období, i když se musely potýkat s některými vedlejšími negativními důsledky v podobě vzrůstající míry nedeklarované práce.

Svaz průmyslu a dopravy ČR se domnívá, že Zpráva splnila svůj účel. Přinesla řadu statistických údajů, které dodaly samotné členské státy, a vytvořila objektivní a na faktech založenou bázi pro odpovědné rozhodnutí 12 starých členských států EU o ukončení přechodných období. Vladimír Špidla, komisař EU pro sociální věci, zaměstnanost a rovné příležitosti žen a mužů, uznává právo členských států na toto rozhodnutí, ale vyzývá je, aby na základě závěrů Zprávy velmi seriosně zvážily, zda jim současné podmínky neumožní ukončit aplikaci přechodných období.

Apelujeme na vlády zbývajících dvanácti zemí EU, které doposud aplikují přechodná období, aby nebránily realizaci jedné ze základních svobod EU. Evropa potřebuje uvolnit potenciál svých podniků a ty potřebují uvolnit pracovní sílu napříč celou Evropou!“ řekl prezident SP ČR, Jaroslav Míl.

kategorie Stanoviska SP ČR
zpět