Stanovisko Svazu průmyslu a dopravy ČR k trestní odpovědnosti právnických osob

 .

Svaz průmyslu a dopravy ČR se vždy zasazoval o kultivaci podnikatelského prostředí i etiky podnikání.  Z tohoto důvodu  je Svaz za určitých podmínek ochoten podpořit i návrh zákona o trestní odpovědnosti právnických osob, i když se domnívá, že jde o institut cizí našemu pojetí práva i pojetí práva mnoha dalších zemí Evropské unie. Trestní odpovědnost právnických osob měla být, podle požadavků Svazu, vztažena k specifickým trestným činům, jichž se může dopustit právnická osoba, jakými jsou např. trestné činy páchané ve spojitosti s placením daní, sociálního  a zdravotního pojištění, konkurzem, úvěry a veřejnou soutěží. Sekundárními důsledky zavedení institutu trestní odpovědnosti právnických osob bude na přiklad to, že naroste agenda orgánů činných v trestním řízení tím , že mnohé kauzy budou řešeny duplicitně. Soudy budou zahlcovány novou nezažitou agendou, což povede k dalšímu zpomalení soudního řízení. Realizace zákona vyvolá potřebu dalších osob činných v trestním a soudním řízení a tedy další tlak na zvyšování daní. Obrana proti obviněním vznášeným proti právnickým osobám zabere podnikatelům jen další čas, který by mohli  vynaložit společensky efektivněji.

Svaz je toho názoru, že s výjimkou vybraných trestných činů, u kterých je možno určit odpovědnost právnické osoby, je efektivnější stíhat fyzické osoby, kde trestní stíhání má mnohem vetší preventivní účinek. Navrhovatel zákona by si měl uvědomit, že české právo zná mnoho institutů zakládajících odpovědnost podnikatelů, resp. osob činných v orgánech právnických osob a tyto instituty jsou pro postih osob, které řídí podnikání, víc než dostatečné a není je třeba ještě násobit trestní odpovědností. Společenská odpovědnost, kterou má podnikatel,  má také své hranice. Může se stát, že při překročení určité meze společenského tlaku představovaného bytˇ jen hrozbou trestní odpovědnosti ochota brát na sebe tuto odpovědnost  může klesnout na nulu.

Vznikne také mnoho nových zneužitelných slabých míst, umožňujících vydírání podnikatelů  a jejich šikanování především od ostatních subjektů působících v podnikání ale nejen od nich.

Svaz průmyslu a dopravy ČR je ochoten podpořit přípravu zákona o trestní odpovědnosti právnických osob ale v podobě, která nebude dále ztěžovat  podnikání, ale  přispěje ke kultivaci podnikatelského prostředí bez toho, že by taková úprava znamenala další zvýšení administrativní náročnosti a vznik nových zneužitelných právních institutů a v neposlední řadě i nemalou finanční zátěž pro daňové poplatníky.

Růžena Hejná
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět