Stanovisko Svazu průmyslu a dopravy ČR k návrhu směrnice o převádění kvalifikovaných pracovníků z třetích zemí v rámci společnosti

 .

Svaz průmyslu a dopravy ČR vítá návrh Evropské Komise ze dne 13. 7. 2010 na novou směrnici, jež má za cíl usnadnit nadnárodním společnostem dočasné převedení kvalifikovaných pracovníků ze třetích zemí ze společnosti nacházející se mimo EU do poboček nebo dceřiných společností v členských státech EU.

Evropské trhy práce se potýkají se stárnutím pracovní síly a nedostatkem kvalifikovaných pracovníků, proto Svaz podporuje novou koncepci Evropské Komise, v rámci které evropské ekonomiky získají pracovníky, které potřebují.

Nadnárodní společnosti působící v České republice se potřebují ve správný čas dostat ke správným lidem se správnými dovednostmi, ale tito zaměstnanci nejsou vždy na místní úrovni k dispozici. Potřebu dočasně přeložit pracovníky do EU nebo v rámci EU pociťují tyto společnosti v posledních letech stále víc. Osoby přeložené v rámci podniku si s sebou do Evropy přinášejí odborné znalosti a dovednosti, jež pak přispívají k posílení evropského hospodářství a k získávání dalších investic.

Směrnice bezesporu podpoří legální migraci a mobilitu v Evropské Unii, nicméně obsahuje ustanovení, která potřebnou flexibilitu nadnárodních společností a rychlý přesun klíčových pracovníků a expertů omezují:

  •  Definice osob podléhající vnitropodnikovému přesunu je příliš restriktivní a nepřináší potřebnou flexibilitu v rozhodování a získávání potřebných klíčových pracovníků. Svaz průmyslu a dopravy ČR proto doporučuje neomezovat definici jen na vrcholový management, ale rozšířit ji o klíčové pozice v sub-managementu.
  • Definice pozice specialisty spojená s tzv. uncommon knowledge je nejasná a může mít za následek rozdílnou internaci a tím vnést značnou nejistotu do povolovacího režimu.
  • Požadavek, aby převáděný pracovník před prvním převodem byl zaměstnán v rámci nadnárodního uskupení nejméně 12 měsíců, neodpovídá reálné situaci na trhu práce s klíčovými pracovníky a odborníky. V konkurenčních ekonomikách změny pracovních pozic a transfery klíčových pracovníků a specialistů probíhají daleko rychleji. Svaz průmyslu a dopravy ČR po konzultaci s nadnárodními společnostmi působícími v ČR požaduje zkrácení této lhůty minimálně na 6 měsíců.
  • Doba přesunu pracovníka je stanovena na jeden rok s možností prodloužení až na tři roky. Některé nadnárodní společnosti volají po prodloužení až na 5 let.
  • Navrhovaná směrnice by se neměla dotknout práva Členských Států přijmout příznivější podmínky pro osoby, na které se směrnice vztahuje.

 

Svaz průmyslu a dopravy ČR sleduje i nadále vývoj jednání o návrhu směrnice v Radě i Evropském Parlamentu a podporuje rychlé přijetí takového textu směrnice, který by odpovídal realitě na trhu práce a potřebám evropských podniků na získání a mobilitu pro jejich konkurenceschopnost potřebného klíčového personálu a specialistů.

Vladimíra Drbalová, Mezinárodní organizace a EU, 24. 9.2010

 

Růžena Hejná
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět