Stanovisko Svazu průmyslu a dopravy ČR k Aktu pro vnitřní trh

 .

Evropská komise zveřejnila dne 28. 10. 2010 dlouho očekávaný „Akt pro jednotný trh“ (Single Market Act) představující 50 klíčových akcí na realizaci jednotného trhu ve službách globalizace v globálním kontextu, kde občané, spotřebitelé a podniky si budou vědomy svých práv a budou vědět kam se obrátit, v případě, že budou tato práva porušena.

SP ČR podporuje nový komprehensivnější a integrovanější přístup, který bude garantován silnější spoluprací napříč Komisí v zájmu realizace moderního jednotného trhu odpovídajícímu 21. století a podněcujícímu inovativní, environmentálně udržitelný, sociální a inklusivní růst, jednotného trhu, kde podniky mohou inovovat a vytvářet nové modely, je obnovena důvěra spotřebitelů, odstraněny překážky pro práva občanů EU a podpořena mobilita pracovníků.

Jednotný trh je klíčovým faktorem konkurenceschopnosti pro 20 miliónů podniků v Evropské unii.  SP ČR podporuje zejména tato opatření (řada z nich se prolíná s opatřeními nové průmyslové politiky):

  • Č. 1: Urychlené přijetí Evropského patentu
  • Č. 3: Akční plán proti padělatelství a pirátství
  • Č. 4: Spolupráce členských států v rámci implementace Směrnice o službách (vzájemné hodnocení)
  • Č. 7: Opatření zaměřená na identifikaci překážek mezi jednotlivými druhy dopravy a mezi národními dopravními systémy (návazně na Bílou knihu o dopravě)
  • Č. 12: Akční plán na zlepšení přístupu malých a středně velkých podniků na kapitálové trhy
  • Č. 13: Zhodnocení Aktu pro malé a střední podniky a užší propojení s EU 2020
  • Č. 26: Revize směrů pro rozvoj transevropských dopravních sítí
  • Č. 27: Sdělení Evropské komise o prioritách energetické infrastruktury
  • Č.34+35: propojení s iniciativou Mládež v akci (Youth on move card, European skills passport)

Obavy zaměstnavatelů a podnikatelů a úzká místa návrhu, která budeme sledovat při jednání v Radě:

  • Č.6: Návrh na legislativní reformu rámce standardizace (2011) v zájmu zajištění větší efektivnosti a účinnosti procesu vytváření standardů a rozšíření tohoto rámce na oblast služeb. Podporujeme standardizaci ve službách, ale měl by se respektovat specifický charakter služeb a neměl by se jen kopírovat model standardizace zboží.
  • Č.17: Legislativní iniciativa Evropské komise ohledně „Services Concessions”
  • Č.19: Návrh směrnice na společný konsolidovaný základ pro daň z příjmu právnických osob (CCCTB) – není jednotný názor ani na národní úrovni mezi institucemi, ani mezi podnikatelskými svazy v EU. Je třeba ještě konzultovat.
  • Č.29: Respektování práv vyplývajících z Charty základní práv, včetně práva na stávku. Velmi křehká formulace. Konečné znění je třeba sledovat v Radě.
  • Č.30: Revizi Směrnice o vysílání pracovníků nechtějí ani vlády, ani zaměstnavatelé a nechtěla ji donedávna ani Evropská komise. Legislativní akce by se měla zaměřit především na efektivnější formu implementace stávající směrnice a kvalitnější spolupráci mezi členskými státy. Evropská komise však avizuje, že revize bude obsahovat přezkum výkonu základních sociálních práv v kontextu hospodářských svobod jednotného trhu.
  • Č.31: Revize směrnice týkající se aktivit a dohledu penzijních fondů (Směrnice o institucích působících v doplňkových penzijních systémech). Evropská komise předjímá výsledek konzultací k Zelené knize o penzích. Směrnici není třeba revidovat, je třeba jen zpřesnit definice a posílit „cross-border“ element.
  • Č.32: Konzultace se sociálními partnery o vytvoření evropského rámce pro lepší předvídání a plánování průmyslových restrukturalizací. Koresponduje s opatřením ve sdělení k průmyslové politice.  Restrukturalizace musí zůstat v rukou sociálních partnerů. Takto udržet při jednání v Radě.
  • Č.36: Komise připravuje nové sdělení ke společenské odpovědnosti firem (CSR) „Social Business Initiative”, v rámci kterého zohlední závěry ze série seminářů (září – prosinec 2009) k podávání zpráv ze strany podniků zahrnujícímu oblast environmentální, sociální a oblast řízení, tzv. „ESG Disclosures“. Sdělení dále rozšíří oblast CSR o nové dimenze – lidská práva a vnější dimenzi (obchodní dohody). Podnikatelská komunita důsledně vychází principu dobrovolnosti CSR, nepovinného podávání zpráv a primární odpovědnosti vlád za naplňování mezinárodních standardů v oblasti lidských práv. Iniciativa se navíc překrývá s plánovanou iniciativou „Social Business Initiative“ uvedenou ve sdělení Průmyslová politika EU v období globalizace.
  • Č. 38: Zelená kniha o „Corporate Governance” (CG). Evropská komise ve svých záměrech mylně směšuje CG s CSR.

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní organizace a EU

Blízková Marta
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět