Stanovisko Svazu průmyslu a dopravy ČR k plánované aukci kmitočtového spektra

.

SP ČR nemá námitek proti návrhu rozvojových kritérií pro příděly rádiových kmitočtů v pásmu 790-862 MHz, založených na rozdělení okresů do dvou skupin podle hustoty osídlení a uvedených ve společném návrhu Ministerstva průmyslu a obchodu a Českého telekomunikačního úřadu, a považuje tato rozvojová kritéria za realizovatelná jak pro stávající mobilní operátory, tak i pro případného čtvrtého operátora, který by budoval novou celoplošnou síť „na zelené louce“. Novému operátorovi by však ke splnění rozvojových kritérií bylo nutné umožnit vydražení dostatečného množství kmitočtového spektra, aby mohl dlouhodobě konkurovat na českém trhu elektronických komunikací, a umožnit mu efektivní přístup ke kmitočtovému spektru pro vybudování vysokokapacitních mikrovlnných spojů propojujících základnové stanice s páteřní optickou sítí.

SP ČR podporuje hlavní principy, definované v materiálu „Postup Českého telekomunikačního úřadu při správě vybraných částí rádiového spektra se zaměřením na podporu poskytování služeb vysokorychlostního přístupu v období do roku 2012“, který byl schválen usnesením vlády č. 78, zejména podporu rozvoje nových služeb, technologickou inovaci a podporu hospodářské soutěže.

SP ČR je přesvědčen, že plánovaná aukce volných kmitočtů na dlouhou dobu, minimálně na příštích 15 let, zásadně ovlivní konkurenční prostředí na českém telekomunikačním trhu, a apeluje proto na Ministerstvo průmyslu i Vládu České republiky, aby přípravě aukce a jejích podmínek věnovaly maximální pozornost. SP ČR doporučuje, aby před zahájením veřejné diskuse k podrobným kritériím vlastní aukce byly stanoveny její cíle, které by měly být kompatibilní s cíly definovanými v materiálu Digitální Česko a zapadat do celkové koncepce Strategie konkurenceschopnosti ČR pro období 2012 – 2020.

Schváleným cílům aukce je třeba přizpůsobit stanovování podrobných podmínek a kritérií aukce, přičemž je třeba vzít v úvahu i zájem koncových zákazníků z řad veřejnosti, podniků i státní správy a samosprávy na přístupu k nejnovějším technologiím a cenově dostupným službám. Přístup k nejnovějším technologiím a schopnost plně využít informačních a komunikačních technologií (ICT) v každodenní činnosti a výrobních procesech je zcela zásadní pro zvýšení produktivity členských firem SP ČR a jejich konkurenceschopnosti. Jsou to především průmyslové podniky a další podnikatelské subjekty, kdo přispívá nejvyšší mírou k celkové konkurenceschopnosti České republiky. Představitelé podnikatelského sektoru, který je významným zákazníkem služeb elektronických komunikací, by proto měli mít možnost podílet se na definování cílů aukce i stanovování podrobných podmínek a kritérií aukce.

Z tohoto důvodu SP ČR požaduje, aby jako největší zaměstnavatelská organizace sdružující podstatnou část české podnikatelské sféry byl přizván k diskusím o cílech aukce i jejích podrobných podmínkách a aby k jeho názorům a doporučením bylo přihlíženo.

Růžena Hejná
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět