Připomínky Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) k návrhu věcného záměru vysokoškolského zákona

.

SP ČR vítá snahu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy připravit a projednat věcný záměr nového vysokoškolského zákona, vyplývající i z programového prohlášení vlády. Souhlasíme s důvody přípravy nového zákona a hodnotíme pozitivně ty prvky návrhu, které podle našeho názoru pomohou modernizovat celý systém, za současného zachování jeho kvality a autonomie jednotlivých vysokých škol. Pozitivně akcentujeme větší diverzifikaci vysokoškolských programů, institucionální akreditace vysokých škol, financování podle ukazatelů výkonu a nastavení mechanismů zajišťování kvality.

SP ČR má připomínky k následujícím oblastem:

  • V návrhu nejsou dořešeny podmínky pro účast zástupců zaměstnavatelů v navrhovaných orgánech, např. Radách vysokých škol, Vědeckých radách a také nově navrhované Národní akreditační agentuře. Podle našeho názoru je účast zástupců zaměstnavatelů v těchto orgánech důležitou zárukou vazby na trh práce a aplikační sféru (v případě výzkumu). Také bychom rádi rozšířili navrhovanou možnost vytváření společných pracovišť dvou či více vysokých škol o možnost zakládání společných pracovišť vysokých škol a podniků.
  • Požadujeme dořešení postavení krátkých programů vysokoškolského vzdělávání Boloňského procesu v rámci soustavy vysokoškolského vzdělávání (v našich podmínkách tedy segmentu „transformovaných“ vyšších odborných škol, resp. praktického bakalářského studia) a jasné určení jejich prostupnosti do bakalářského stupně vzdělávání. Na přípravě konkrétního řešení jsme připraveni aktivně spolupracovat. Zdůvodnění: zaměstnavatelé dlouhodobě požadují vyšší diferenciaci a větší praktickou orientovanost bakalářského vzdělávání s tím, že na magisterském stupni by měla pokračovat již jen relativně menší část studentů, více teoreticky zaměřených.
  • Souhlasíme s myšlenkou definování vysokých škol univerzitního typu („univerzit“) samostatně od ostatních vysokých škol s tím, že požadujeme, aby jednou z podmínek takového označení byla jejich prokazatelná spolupráce s průmyslovou sférou. Důvodem je zajištění přímého napojení takovéto výzkumné univerzity na aplikační sféru. Ke zvážení dáváme návrh, aby byla do zákona promítnuta také odpovědnost vysokých škol za realizaci výsledků jejich výzkumné a vývojové činnosti (např. jako součást financování).
  • Dále požadujeme, aby byly zákonem vytvořeny lepší podmínky pro realizace studentských praxí v podnicích a aby bylo posíleno manažerské řízení chodu vysokých škol.
Růžena Hejná
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět