Stanovisko k Surovinové politice ČR

Stanovisko Svazu průmyslu a dopravy ČR k Surovinové politice ČR    .

Svaz průmyslu a dopravy České republiky vnímá Surovinovou politiku České republiky jako zásadní a strategický dokument, který by měl vycházet z „Raw Material Initiative,“ a jenž je nezbytným předpokladem pro tvorbu Státní energetické koncepce České republiky.

Vzhledem k akceptování tohoto stavu ze strany předkladatele dokumentu, jakož
i skutečnosti, že drtivá většina jeho připomínek byla akceptována a do materiálu zapracována, SP ČR již další připomínky k Surovinové politice neuplatňuje s výjimkou těch, jež bezprostředně souvisí s přetrvávajícím výhradami vůči aktualizaci SEK.

K těm náleží především:

  1. V žádném případě nedopustit omezení práv státu k nakládání s nerostným bohatstvím, zrušením možnosti vyvlastnění nemovitostí.
  2. Pro změnu úhrad za vydobytý nerost, přijmout řešení, které úhrady pouze nezvýší, ale změní i přerozdělení ve prospěch obcí v okolí těžby, popř. kraje a státu. Je však třeba mít na paměti, že navýšení odvodů povede k navýšení ceny nerostu pro další použití.
  3. Vytvořit, v návaznosti na aktualizovanou a schválenou SEK, podmínky pro politickou podporu vzájemně výhodné dohody mezi těžebními společnostmi a majiteli pozemků a nemovitostí v určených lokalitách za územními ekologickými limity, pokud jednání k této věcné problematice budou neúspěšná.

 

 

 

 

Praha 15.srpna 2012

Aliapuliosová Eva
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět