Stanovisko Svazu průmyslu a dopravy ČR k investičnímu plánu EU

Evropa přiláká investice především atraktivním podnikatelským prostředím.

Zaměstnavatelé a podnikatelé v Evropě již dlouho volají po investiční strategii EU, která by obnovila důvěru investorů a povzbudila především soukromé investice. Iniciativu Evropské komise proto Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) chápe jako první krok k tomuto cíli. Za předpoklad úspěchu považuje SP ČR především vytvoření stabilního a předvídatelného podnikatelského prostředí a odstranění stávajících překážek pro investování.

Investiční balíček, v podstatě předvolební slib předsedy Evropské komise Junckera vůči Evropskému parlamentu, však představuje v mnoha směrech ještě stále hodně velkou neznámou. Fungování nově vytvořeného Evropského fondu pro strategické investice a předvídaný multiplikačný efekt, který vykouzlí z 21 miliard euro během tří let 315 miliard euro, závisí zatím na mnoha hypotetických předpokladech:

  • jak budou nastaveny procedury pro výběr projektů, transparentnosti celého procesu a na nezávislosti těch, kteří je budou vybírat.
  • jakou formou budou realizovány kapitálové vstupy členských států prostřednictvím jejich vnitrostátních bank a jaké budou konkrétní mechanismy k tomu, aby se likvidita dostala rychle do reálné ekonomiky.
  • jak bude nový strategický fond EFSI ve skutečnosti atraktivní pro investory, i za předpokladu, že EIB ponese tu rizikovější část transakcí.

Plné znění stanoviska [pdf 390 kB]

Evropská komise přichází se svým investičním balíčkem

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy – Mezinárodní organizace a EU

 

Blízková Marta
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět