Veřejná konzultace k hodnocení směrnice o energetické účinnosti

4. listopadu 2015 byla spuštěna veřejná konzultace Evropské komise na téma hodnocení směrnice o energetické účinnosti 2012/27/EU (Energy Efficiency Directive, EED). Ve světle revize chystané EED, plánované na druhou polovinu letošního roku v kontextu klimaticko-energetických cílů pro rok 2030, se  konzultace zaměřuje především na oblasti systémů povinného zvyšování energetické účinnosti (EEOSs), měření energie, údaje na fakturách za energie, financování energetické účinnosti a další.

 

Směrnice o energetické účinnosti, kterou evropské instituce dojednaly v roce 2012, má zajistit, že členské země splní jeden z klimaticko-energetických cílů pro rok 2020. Už v roce 2011 se totiž ukázalo, že 20% cíl v oblasti energetické účinnosti (jediný nezávazný z trojice cílů pro rok 2020) se zatím nedaří plnit, což platí nadále. Pokud by však členské státy plně implementovaly existující legislativu (včetně EED) podle Evropské komise by cíl pohodlně splnily a žádné další předpisy by nebylo potřeba přijímat. Směrnici měli členové EU implementovat do 5. června 2014.

Svaz průmyslu ve svých odpovědích upozorňuje na překryv a častý nesoulad nejrůznějších iniciativ Evropské komise ve sféře klimatu a energetiky (EED, obchodování s povolenkami, podpora obnovitelných zdrojů, snižování emisí), který nezřídka ústí v celkovou nefunkčnost politik EU, nenaplňování předsevzatých cílů a nezamýšlené negativní efekty na dodavatele i spotřebitele energií. Základem účinného boje s klimatickými změnami, který jde v ruku v ruce s úsporou energií, by měl být funkční trh s emisními povolenkami, jenž bude firmy a domácnosti skrze cenové signály nejefektivněji motivovat k vyhledávání energeticky nejefektivnějších řešení. Revidovaná směrnice o energetické účinnosti by také měla lépe reflektovat specifickou situaci v jednotlivých členských státech, v nichž se stupeň motivace k energetickým úsporám a nejefektivnější nástroje k jejich plnění mohou zásadně lišit. Měla by dále odrážet skutečnost, že povinná schémata dosahování úspor mohou být v konečném důsledku kontraproduktivní a že alternativní schémata se svojí výraznou flexibilitou a větším prostorem pro zapojení tržních mechanismů byla dosud nezaslouženě upozaděna. Z výše uvedených důvodů Svaz apeluje na Evropskou komisi, aby byl plošný mandatorní cíl snižování spotřeby energie o 1,5 % ročně v období po roce 2020 opuštěn.

 Odpověď SP ČR na veřejnou konzultaci (v angličtině) najdete zde.

Jan Šebesta
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět