Svaz průmyslu a dopravy ČR vítá sdělení Evropské komise k principům flexicurity

„Koncept Flexicurity by měl přinést flexibilitu a jistotu jak podnikům, tak zaměstnancům“.

Dne 27. 6. 2007 zveřejnila Evropská komise dlouho očekávané sdělení o flexibilitě a jistotě v zaměstnání „Towards Common Principles of Flexicurity: More and better job through flexibility and security, které vychází ze zprávy expertní skupiny Flexicurity Pathways a reflektuje potřebu reagovat na změny v životě a práci všech evropských občanů:

  • Globalizace má pozitivní vliv na růst a zaměstnanost. Je třeba, aby podniky i pracovníci reagovali na změny, které přináší.
  • Evropa má stále ještě 17 milionů nezaměstnaných a řada ekonomik stojí před restrukturalizací.
  • Především MSP musí být schopny adaptovat svou pracovní sílu na nové podmínky. Musí být schopny získávat pracovníky s požadovanými dovednostmi, chtějí-li zvýšit svoji produktivitu a adaptabilitu směřující k větší konkurenceschopnosti a inovacím.
  • EU a členské státy musí pokročit na cestě k úspěšné znalostní ekonomice a daleko  efektivněji přerozdělovat výhody z dosažené prosperity napříč celou společností.
  • 76% Evropanů již uznává, že celoživotní zaměstnání u jednoho zaměstnavatele je již minulostí.
  • 76% Evropanů je rovněž přesvědčeno, že schopnost rychle reagovat na změny je tou nejlepší cestou jak získat nové zaměstnání.
  • 72% Evropanů je přesvědčeno, že pracovní smlouvy by měly být flexibilnější, tak aby podněcovaly vytváření nových pracovních míst.

Zaměstnavatelé kladou důraz zejména na integrovaný přístup k flexicuritě, který jedině umožní dosáhnout cílů revidované Strategie růstu a zaměstnanosti a současně modernizovat Evropský sociální model.
Neexistuje jeden společný model flexicurity, členské státy musí vycházet z národních podmínek a praxe  a samy si nastavit optimální mix politik a opatření v rámci všech čtyř pilířů flexicurity, tak aby vytvářely „employment-friendly labour markets“.
Koncept flexicurity je krokem správným směrem, krokem k modernizaci evropských trhů práce, zkvalitnění vzdělávání a celoživotního učení, podpoře růstu a vytváření více a lepších pracovních míst.

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní organizace a EU
Členka EHSV

kategorie Stanoviska SP ČR
zpět