Expertní tým pro daně: Je potřeba, aby daňové změny přispívaly také k lepšímu podnikatelskému prostředí

Firmy již delší dobu čekají na pozitivní opatření, která by byla protiváhou nárůstu povinností posledních let. Proto Svaz průmyslu a dopravy ČR (Svaz) požádal Ministerstvo financí o účast na jednání Expertního týmu pro daně a pojištění a prezentaci konkrétních posunů v záměru „MOJE daně“. Diskuse kolem možných změn v daňové oblasti, které mohou dopadnout na podniky, se ale vede v mnohem více oblastech. Jakákoliv nová opatření by měla být konzultována s těmi, kterých se přímo týkají. Svaz své pozice a návrhy opatření dlouhodobě Ministerstvu finance aktivně předkládá, nejen v rámci připomínkových procesů. Svaz také za jednohlasné podpory Expertního týmu pro daně vyzývá Ministerstvo financí a Vládu ČR, aby došlo ke změně celkového přístupu finanční správy.

Svaz dlouhodobě upozorňuje, že pro firmy je klíčová stabilita a předvídatelnost daňového prostředí. V posledních letech byla zavedena řada nových povinností, které zvýšily administrativní náročnost a rizika pro firmy. Významná pozitivní opatření ve vztahu k plnění daňových povinností firem ale chybějí. Ministerstvo financí slibuje, že některé požadavky nejen firem na zlepšení pokryje právě projekt MOJE daně. Požadujeme ale také proklientský přístup finanční správy.

Kromě níže zmíněných aktuálních témat, které projednal Expertní tým pro daně, Svaz například aktivně připravuje nastavení dohodnutých úprav v oblasti daňových odpočtů na VaV, které by měly zmírnit nejistotu pro firmy, podporuje dokončení projektu elektronické evidence tržeb či požaduje zajištění nezadržování nesporné části vratky DPH.

Následující čtyři konkrétní témata byla prodiskutována expertním týmem, který tímto upozorňuje na existující problémy, zdůrazňuje požadavky Svazu a zároveň je připraven ke konstruktivní diskuzi a v konkrétních věcech též Ministerstvu financí pomoci.

Hlavní závěry a diskutovaná témata:

1. Podporujeme projekt MOJE Daně, musí jít o reálný přínos a úlevu, nikoliv dodatečné povinností

Dle příslibu Ministerstva financí by projekt MOJE Daně (požadavky Svazu zde) měl přinést usnadnění při plnění daňových povinností. Základem bude vytvoření portálu, který bude postupně vylepšován. Ministerstvo financí připravuje vyhlášení veřejné zakázky s cílem spuštění portálu v roce 2020. Portál by měl nabídnout průvodce vyplněním či předvyplněné dostupné údaje. Funkcionality budou ale nabíhat postupně v řádech několika let. Kromě usnadnění nejrůznějších podání, kontroly povinností či možnosti jednoduché autorizace na dálku by měl umožnit předvyplnění údajů u různých dokumentů osobními údaji, údaji o příjmech ze závislé činnosti, údaji získanými od jiných institucí. Systém by měl být otevřený i dalším funkcionalitám, např. ideálně i budoucímu spojení s daty z katastru nemovitostí. Svaz zdůrazňuje kromě možnosti předvyplnění přiznání potřebu zajištění skutečné uživatelské srozumitelnosti a přívětivosti či odstranění výkazních duplicit propojením různých registrů a systémů. Ministerstvo financí potvrdilo, že uživatelská přívětivost je primárním cíleným parametrem.     
Příkladem konkrétního námětu Svazu na odstranění duplicit, který by měl být zapracován, je využití dat z finanční správy v rámci statistik ČSÚ. Nutné je také analyzovat dostupná data, aby finanční správa mohla lépe cílit svou práci a v dalším bodě zmíněné kontroly. Svaz bude náběh jednotlivých fází projektu MOJE Daně s Ministerstvem financí konzultovat a nabízí pohled zástupců z praxe, kterým má být nový systém určen. Bez diskuse a ověření záměrů s praxí, nelze zajistit maximální pozitivní posun. Čeká nás ještě dlouhá cesta, kterou bychom neměli podcenit. Nechceme zpětně kritizovat, ale přispět ke skutečnému naplnění cílů.


2. Požadujeme cílenost daňových kontrol s pozitivními efekty a snížením zátěže pro firmy

Svaz žádá Ministerstvo financí o naplnění záměru cílenosti kontrol, která by mířila na skutečně podezřelé osoby a transakce a zároveň by ulevila v zátěži těm, kteří plní a snaží se plnit své povinnosti a záměrně chyby nedělají a u nichž by role MF měla být konzultativní. Ministerstvo by mělo také více využívat možností analýz dat či koordinace. V praxi zatím v tomto žádný posun nepozorujeme. Svaz za podpory Expertního týmu pro daně vyzývá Ministerstvo financí a Vládu ČR, aby došlo ke změně celkového přístupu finanční správy. S Ministerstvem financí budeme pravidelně i konzultovat poznatky z praxe a požadovat kroky ke vhodnějšímu přístupu finanční správy k daňovým poplatníkům.

3. Chceme diskusi nad možností aplikace dočasného rozšířeného režimu reverse charge           

V rámci prosazení plošného dočasného režimu reverse-charge (naše pozice zde) a jeho případného zavedení do praxe, je nutné důkladně diskutovat o konkrétních podmínkách takového zavedení. Vnímáme potenciální přínosy tohoto režimu, ale upozornili jsme vládu i na jeho nedostatky, které by měla také vyhodnotit. Toto dočasné opatření, které by se případně zařadilo mezi další nástroje, které již má finanční správa k dispozici, má bezpochyby dílčí výhody pro některé firmy, ale pro řadu firem představuje dodatečné náklady a zátěž. Opatření si vynutí například úpravy systémů části firem. Je nutné nechat dostatečnou dobu legisvakance. Jsme státní správě k dispozici při diskuzi nad detailním nastavením případného využití tohoto režimu, aby nebyl další komplikací pro podnikatelské subjekty a náklady pro firmy se minimalizovaly. Ministerstvo financí přislíbilo v této oblasti provést potřebné analýzy, které by ukázaly reálné dopady na rozpočet i podnikatelské prostředí v ČR.

4. Digitální zdanění není jednoduché téma, neměla by se přijímat urychlená rozhodnutí           

Svaz se téměř jako první za podnikatelskou sféru v ČR důkladněji analyticky zabýval problematikou návrhů digitálních daní a zveřejnil svůj postoj a poznatky (naše stanovisko zde). Svaz se nebrání modernizaci daňového systému, ale doposud předložené návrhy ze strany Evropské komise byly z našeho pohledu nekvalitně připravené a zvyšují nejistoty dopadů na rozvoj digitální ekonomiky v EU, i s ohledem na celkovou konkurenceschopnost mezi světovými ekonomikami. Nutné je také dosáhnout shody na půdě OECD, tedy na co nejširším mezinárodním základě. Opatření bez globálního dosahu se mohou minout účinkem a znevýhodnit evropskou ekonomiku. Snaha o rychlé řešení za každou cenu může negativně ovlivnit ekonomický vývoj i daňový systém. Vyzýváme proto před jakýmkoliv politickým rozhodnutím k věcnému dialogu se zástupci firem a odbornou veřejností.


Expertní tým Svazu průmyslu a dopravy ČR pro oblast daní a pojištění jednal 25. 10. 2018, jednání se účastnili také zástupci Ministerstva financí. Přítomni byli rovněž členové pracovních skupin Finance a Ekonomika a průmysl, které se zabývají klíčovými hospodářsko-politickými otázkami a program aktuálního jednání se dotýkal rovněž jejich zaměření. Expertní tým Svazu průmyslu a dopravy ČR pro oblast daní a pojištění podporuje výše uvedené závěry.

Autoři: Bohuslav Čížek, Vladimír Štípek

kategorie Z hospodářské politiky
zpět