Podniky investovaly do VaV o 5,6 mld. více

Český statistický úřad zveřejnil nové statistiky k výzkumu a vývoji (VaV) za rok 2017. Celkové výdaje na VaV dosáhly rekordních 90,4 mld. Kč, tedy meziročně o 10,3 mld. Kč více. Přispěl k tomu růst prostředků ze státního rozpočtu, z EU, ale především z podnikatelské sféry, která investovala o 5,6 mld. Kč více.

Podíl výdajů na výzkum a vývoj na HDP dosáhl hodnoty 1,79 %. V roce 2014 však tento ukazatel udával 2 %. Toto číslo pokleslo kvůli rychleji rostoucímu HDP než výdajů na VaV. V roce 2017 vzrostl počet pracovišť, kde se VaV provádí na 3 114 (z toho 2 628 v podnikatelském sektoru), tedy meziročně o 284 míst. Hlavně se na tom podílely domácí podniky. Ve všech sektorech pracovalo 108 tis. osob, což představuje na přepočtené úvazky 70 tis. zaměstnanců. Jedná se o nejvyšší nárůst za posledních pět let. Hlavní podíl na tom měl opět podnikatelský sektor, kde pracuje přes polovinu pracovníků.

Pokud se zaměříme podrobně na podnikatelský sektor, meziročně zde vzrostly výdaje na VaV o 16 % a dosáhly částky 56,8 miliard korun. V rámci šetření ČSÚ firmy označily částku 1,7 mld. Kč jako výdaje na základní výzkum. Zbylou část tvořily téměř vyrovnaně výdaje na aplikovaný výzkum a experimentální vývoj. Firmy z 52 % investovaly do VaV v intervalu 1 až 9,9 mil. Kč. Nejčastěji pracovalo v podnikových pracovištích do 5 přepočtených osob. Jen 5 % podniků zaměstnává ve VaV více než 50 osob a 5 podniků vynaložilo na VaV v ČR více než 1 mld. Kč.

Po dvou letech poklesu vzrostly státní výdaje na VaV v podnicích, kdy dosáhly 4 mld. Kč. Částkou 1,3 mld. Kč přispěly také prostředky z EU. Domácí podniky z celkových veřejných prostředků pro podnikatelský sektor obdržely 60 %.

Ač po letech poklesu vzrostly investice do VaV v domácích podnicích, pokračovalo zvětšování rozdílu vůči zahraničním firmám, které mají podíl v podnikatelském sektoru již 65 %. Ty totiž rychleji zvyšují výdaje jak na jednoho zaměstnance, tak na jedno pracoviště.

Největší část investic připadla na firmy z oblasti výroby motorových vozidel, kde šlo o rekordních 10,4 miliard korun. Dále výrazně rostl elektrotechnický průmysl, který téměř vyrovnal firmy ze strojírenské oblasti s výdaji ve výši 4,1 mld. Kč.

Z regionálního pohledu podniky investovaly nad 1 mld. Kč podle abecedy v okresech Brno-město, České Budějovice, Liberec, Mladá Boleslav, Nový Jičín, Pardubice, Plzeň-město, Praha, Praha-východ a Vsetín.
 

Podrobnější informace naleznete na stránce Českého statistického úřadu: https://www.czso.cz/csu/czso/statistika_vyzkumu_a_vyvoje

kategorie Z hospodářské politiky
zpět