Upozorňujeme na riziko pro zaměstnavatele využívající stravenkové a podobné karty

Svaz průmyslu a dopravy ČR (Svaz) upozorňuje, v souladu se závěry jeho Expertního týmu pro daně, na nové riziko pro zaměstnavatele, kteří využívají stravenkové a jiné karty (tj. elektronické verze papírových stravenek a poukázek na nákup zaměstnaneckých benefitů). Někteří provozovatelé těchto elektronických karet totiž nezajišťují soulad se zákonem č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů. To znamená, že jejich elektronické karty mohou být využívány i na nákupy zboží a služeb, které nejsou v režimu daňově osvobozených zaměstnaneckých benefitů dle tohoto zákona. Takové karty sice mohou být omezeny na nákup v restauracích nebo obchodech s potravinami, ale lze si zde za ně koupit cokoliv, tedy i alkohol, tabákové výrobky, apod. V případě kontroly ze strany finanční správy se tak zaměstnavatel může dostat do značných potíží, protože je jeho odpovědností poskytovat zaměstnancům daňově zvýhodněné zaměstnanecké benefity v souladu se zákonem. Pokud tento soulad neprokáže, bude nucen zaměstnancům benefity dodanit a vystavuje se riziku finančního postihu.

Svaz proto doporučuje, aby se zaměstnavatel vždy ujistil, že jeho provozovatel papírových poukázek či elektronických karet zajišťuje využívání těchto výhod pro zaměstnance v souladu se zákonem č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů.

V praxi to znamená, že takový provozovatel má přímo uzavřeny platné smlouvy s každou provozovnou a tyto smlouvy jasně vymezují typy zboží a služeb, které je možné kartami hradit tak, aby vše bylo v souladu s daňovým osvobozením. Pokud by zaměstnavatel spolupracoval s provozovatelem těchto karet, který nemá s jednotlivými provozovnami uzavřenou smlouvu, a chtěl by zajistit soulad se zákonem o daních z příjmů, musel by kontrolovat nákupy jednotlivých zaměstnanců. To by v praxi znamenalo vyžádat si vždy účtenky od každého zaměstnance a kontrolovat, zda nakoupené služby či zboží odpovídá daňovému osvobození. Nevyhovující zboží by pak musel dodanit a zajistit odvody na zdravotní a sociální pojištění.

kategorie Z hospodářské politiky
zpět