Globální Týden podnikání 2018 se v ČR bude věnovat cirkulární ekonomice

V týdnu od 12. do 18. listopadu proběhne již 6. ročník celosvětového Týdne podnikání 2018. Hlavní událostí bude panelová diskuze na téma cirkulární ekonomiky za účasti předních tuzemských odborníků. Po celé ČR se budou konat desítky doprovodných akcí na podporu podnikání.

„Evropa by zavedením principů cirkulární ekonomiky mohla vytvořit 2 miliony nových pracovních míst a generovat roční úspory v hodnotě 1,8 bilionu eur od roku 2030,“ cituje v nedávno vydané studii Cirkulární Česko šéfka Institutu cirkulární ekonomiky Soňa Jonášová odhad z výzkumu McKinsey and Company z roku 2015.

A místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička ve stejné studii konstatuje, že cirkulární ekonomika představuje obrovskou příležitost. A to nejen pro životní prostředí, ale především pro vytvoření zcela nového průmyslového odvětví.

Skutečnými možnostmi a perspektivami cirkulární neboli oběhové ekonomiky se budou zabývat účastníci panelové diskuze, která se coby hlavní událost Týdne podnikání 2018 uskuteční v pondělí 12. listopadu v pražském networkingovém centru Opero. Bude mezi nimi mimo jiné Soňa Jonášová, ředitelka Institutu cirkulární ekonomiky, či Cyril Klepek, senior innovation designer společnosti Direct People.

Debata bude unikátní v tom, že kromě informací o potenciálu cirkulární ekonomiky nabídne rovněž konkrétní zkušenosti tuzemských společností s aplikací jejich principů do praxe. Firmy bude reprezentovat např. Lenka Mynářová, šéfka společnosti Nafigate Corporation, jež stojí za revoluční technologií Hydal, Karel Fronk, vedoucí oddělení Udržitelný rozvoj společnosti Skanska, či Petr Jonák, Public Affairs, Communications & Sustainability Director v Coca-Cola HBC CZ/SK a také člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Začátek panelové diskuze je naplánován na 17. hodinu, úvodní slovo pronese velvyslanec USA v ČR Stephen B. King. Účast je zdarma, je nicméně třeba se předem zaregistrovat.

Diskutovat budou pokračovatelé slavných vynálezců a inovátoři
V rámci Týdne podnikání 2018 budou jako již tradičně po celé ČR probíhat desítky doprovodných událostí na podporu podnikání. Například v pondělí 12. listopadu se v pražském coworkingovém centru Opero uskuteční diskuze nazvaná 100 let svobodného českého podnikání, vynálezectví a invence.

Zúčastní se jí potomci a pokračovatelé slavných československých vynálezců a inovátorů. Například Martin Wichterle, šéf společnosti Wikov a vnuk autora vynálezu kontaktních čoček Otto Wichterleho, či Zdeněk Hostomský, ředitel Ústavu anorganické chemie a biochemie AVČR a bývalý kolega profesora Antonína Holého, který dal světu aktuálně nejúčinnější lék proti HIV a žloutence typu B.

Diskutovat bude i další významný tuzemský inovátor, Zbyněk Frolík, zakladatel jedné z globálně nejúspěšnějších českých firem Linet, či Jan Procházka, ředitel společnosti He3da, autor revolučního samočistícího nátěru na bázi nanomateriálů a také vynálezu nejbezpečnější baterie na světě. Úvodní slovo pronese Martin Lukeš, vedoucí Katedry podnikání VŠE. Zájemci se mohou zaregistrovat na webu 100 let vynálezů.

Záštitu nad Týdnem podnikání 2018 převzalo velvyslanectví Spojených států v ČR, Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků ČR, Hospodářská komora ČR a Svaz průmyslu ČR.

Generálním partnerem Týdne podnikání 2018 je Poetizer, sociální síť pro básníky a milovníky poezie, hlavním partnerem je grafické studio Plechárna - Pavel Šťastný, zlatým partnerem Komerční banka, stříbrnými partnery jsou společnosti Direct People, Amway a Zastoupení Evropské komise v ČR.

O Týdnu podnikání
Týden podnikání, který se bude konat od 12. do 18. listopadu 2018, je součástí největší celosvětové události na podporu podnikání Global Entrepreneurship Week. Podporuje ji řada významných osobností jako Barack Obama, princ Charles nebo sir Richard Branson.

Hostitelskou organizací je pro Českou republiku European Leadership & Academic Institute (ELAI). V roce 2018 se bude Týden podnikání v České republice konat již pošesté. V minulém roce proběhlo více než sto událostí, které navštívilo téměř 7000 účastníků. Letos se opět uskuteční desítky doprovodných akcí po celé České republice.

O ELAI
European Leadership & Academic Institute (ELAI) vznikl v roce 2010 s cílem kultivovat rozvoj talentu v ČR. A to jak pomocí vzdělávacích aktivit pod vedením výjimečných osobností, tak organizováním celorepublikových událostí na podporu inovací, podnikání a startupů. Vytváříme platformu, kde neexistují mantinely pro nové nápady, myšlenky či spolupráci. Pořádáme českou podobu celosvětové události Týden podnikání, dále Týden inovací.

Kontakt pro média:
Martin Zika
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Tel: 736 755 001
www.elai.cz
www.tydenpodnikani2018.cz
kategorie Z hospodářské politiky
zpět