Brexit za propadem německého vývozu

Německá ekonomika silně orientovaná na vývoz ve druhém čtvrtletí klesla o 0,1 %. Ačkoli někteří ekonomové spatřují příčinu tohoto propadu v americko-čínské obchodní válce, čísla německého Federálního statistického úřadu ukazují spíše na brexit.

Nejstrmější pokles vývozu od krize eurozóny
Británie je pro Německo (mimochodem podobně jako pro ČR) 5. nejvýznamnější exportní destinací s celkovým podílem 6 % na celkovém německém vývozu (v případě ČR činí export do Británie celkem 5 % celkového českého vývozu). Ve druhém čtvrtletí tohoto roku ovšem německý vývoz na britské ostrovy poklesl meziročně o téměř 15 %. Tomuto propadu předcházel v prvním kvartále vzestup o 6 %.

Podle celkových údajů o německém exportu došlo ve druhém čtvrtletí 2019 k poklesu o 1,3 %, což je podle agentury Reuters nejstrmější pád vývozu od krize eurozóny na začátku tohoto desetiletí.
Celkově německá ekonomika v prvních třech měsících roku čtvrtletně posílila o 0,4 % a ve druhém čtvrtletí naopak kvůli slabému exportu o 0,1 % oslabila.

Vliv brexitu
Ačkoli někteří ekonomové spojují pokles německého exportu s obchodní válkou, kterou vede administrativa amerického prezidenta Trumpa s Čínou, čísla německého Federálního statistického úřadu ukazují, že vývoz do USA i do Číny se drží v kladných hodnotách. V prvním kvartále 2019 zaznamenal export do USA meziroční nárůst o 3,6 % a ve druhém kvartále 2019 meziročně narostl dokonce o 5,1 %. V případě Číny charakterizoval německý vývoz v prvním čtvrtletí meziroční růst o 6,3 %, který ve druhém kvartále zpomalil na 2 %.

Za velkým propadem německého vývozu ve druhém čtvrtletí 2019 stojí ze 70 % snížení exportu do Velké Británie v souvislosti s brexitem, jak uvedl analytik prognostického institutu Oxford Economics Oliver Rakau.

Podle vysvětlení prezidenta německého výzkumného institutu Ifo, prof. Clemense Fuesta, se s ohledem na původně plánovaný termín brexitu (29. března) britské firmy dovážející z Německa předzásobily, což se ve druhém čtvrtletí 2019 pak na objemu německého vývozu projevilo negativně. Tato „houpačka“ se vzhledem k posunutí termínu brexitu na 31. října bude zřejmě opakovat – ve 3. kvartále 2019 se dá opět očekávat předzásobení britských odběratelů z Německa a následný opakovaný propad německého vývozu před koncem roku.

Dopad na české firmy
Ať už je nedávný propad exportu největší evropské ekonomiky způsobený brexitovou nejistotou, vnitroněmeckými důvody, zpomalením ekonomiky v Itálii (3. největší v eurozóně) nebo globálními důvody, pro českou ekonomiku to s ohledem na velkou míru provázanosti s německým sousedem není příliš dobrá zpráva, byť se její dopad může projevit s určitým zpožděním.

Pro ČR je Německo nejvýznamnějším obchodním partnerem a zároveň hlavní exportní destinací. Dlouhodobě do něj směřuje přibližně třetina veškerého českého vývozu (ČR vyváží do SRN 4,2krát více než na Slovensko a 15,7krát více než do USA). Podle dat Českého statistického úřadu dosáhl v roce 2018 objem zahraničního obchodu ČR se SRN rekordních 94,69 mld. EUR (meziročně + 5,4).

České podniky se tedy vedle přímého negativního vlivu brexitu musí vypořádat i s nepřímými důsledky brexitu – prostřednictvím obchodních partnerů, které mají Británie a Česká republika společné. Zejména v případě malých a středních podniků je nicméně velice problematické investovat do brexitových příprav větší částky, když ani po třech letech od referenda není jasné, co přesně v evropsko-britských obchodních vztazích nastane.

O celkovém zhodnocení aktuálního vývoje české a německé ekonomiky se dočtete v rozhovoru Bohuslavem Čížkem, hlavním ekonomem a ředitelem Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR, zde.

Zdroje: BusinessInfo.cz, Český statistický úřad, Reuters, iHned.cz

kategorie Z hospodářské politiky
zpět