Základní sazby zvýšeny poprvé od loňského května

ČNB poprvé od května loňského roku zvýšila základní úrokové měnově-politické sazby, 2T repo sazba se z 2,0 % zvýšila na 2,25 %.

ČNB poprvé od května loňského roku zvýšila základní úrokové měnově-politické sazby, konkrétně základní 2T repo sazba byla zvýšena z 2,0 % na 2,25 %. Lombardní sazba se zvýšila z 3 % na 3,25 %, diskontní sazba z 1 % na 1,25 %.

V současné ekonomické situaci zpomalujícího růstu to není opatření, které by podnikům mohlo pomáhat. Nepatří to samozřejmě mezi hlavní limitace pro investice firem a pro jejich růst v současné době, ale může to dále zdražovat externí financování, což firmy pociťují. Chápeme ale, že cíle ČNB jsou jiné (inflační cílování). Zvyšování sazeb naštěstí není překvapivé, firmy jsme o tom informovali. 

Zvýšení sazeb může mít také vliv na korunu, která by tak mohla dále posilovat. To se i v prvních hodinách po zveřejnění výsledků jednání Bankovní rady stalo. Koruna pokračuje v apreciačním trendu a v posledních měsících skutečně posiluje. Firmy si svůj export dle našich šetření zhruba z poloviny zajišťují.

Pokud jde o další průběh během roku 2020, ČNB může sazby ještě zvýšit. Pokud tak učiní, nečekáme ale žádný výrazný či skokový růst. Frekvence zvyšování z roku 2018 se dle našich očekávání nebude opakovat.

Vývoj změn 2T repo sazby:

Sazby CNB 02 2020

 

 

 

 

kategorie Z hospodářské politiky
zpět