Bezplatná podpora bezhotovostní ekonomiky trvá do konce roku

Svaz průmyslu a dopravy ČR se účastní projektu, který zpřístupňuje podnikatelům bezhotovostní platby tím, že na jeden rok poskytuje zdarma platební terminály bez jakýchkoliv dalších nákladů. Po roce se může podnikatel rozhodnout, zda bude dále využívat terminál za běžných tržních podmínek. Důležité je, že se zároveň prodloužila, i v reakci na jarní koronavirové zmrazení ekonomických aktivit, možnost žádat o terminál až do konce prosince 2020.

Zájem o platební terminál na rok zdarma projevilo už víc než 800 podnikatelů. Jak uvádí Ministerstvo průmyslu a obchodu je v ČR nyní 215 tisíc terminálů a víc než miliarda transakcí se hradí platebními kartami. Z tohoto počtu bývá 853 milionů transakcí bezkontaktních, v tom je Česká republika na prvním místě v Evropě. Díky iniciativě Česko platí kartou by na trhu mělo během tří let přibýt 30 tisíc platebních terminálů.

V červnu se připojily další tři subjekty, takže nyní memorandum o podpoře bezhotovostních transakcí podporuje 10 organizací od bank až po profesní svazy. Kromě Svazu průmyslu a dopravy ČR je program výsledkem spolupráce karetních společností a poskytovatelů terminálů, konkrétně ČSOB, Mastercard, Solitea Pay a VISA, vedle MPO ho také podporují Asociace malých a středních podniků a živnostníků a Svaz obchodu a cestovního ruchu. Signatářem memoranda byl Svaz průmyslu v r. 2019 (zde), ale účastnil se i podpisu dodatku (zde), který mj. posouvá možnost žádat o terminál do konce roku 2020.

Zmíněnými třemi novými subjekty jsou Asociace českého tradičního obchodu, firma A3 Soft, která poskytuje pokladní systémy FiskalPro a společnost Worldline Czech Republic, provozující síť KB SmartPay.

Společná iniciativa má za cíl pomoci malým obchodníkům a živnostníkům s pořízením platebních terminálů. Často je nemají zejména kvůli vysokým pořizovacím a provozním nákladům, u nižšího obratu karetních operací se totiž zpravidla hradí vyšší poplatky.

Samozřejmě je nutné zachovat hotové peníze, ale bezhotovostní způsoby platby jako alternativa k bankovkám a mincím je moderním a z dnešního pohledu také bezpečný a hygienický způsob placení“, vysvětluje generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR Dagmar Kuchtová.

Další informace naleznete na webu projektu https://www.ceskoplatikartou.cz/

kategorie Z hospodářské politiky
zpět