Platební terminál zdarma na jeden rok je nyní dostupný i pro e-shopy

Svaz průmyslu a dopravy ČR se tohoto projektu, který zpřístupňuje podnikatelům bezhotovostní platby, účastní spolu s dalšími firmami a organizacemi, jako jsou Mastercard, VISA, či Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR.

V současné době se zvyšuje zájem o moderní a bezkontaktní způsoby plateb. Podnikatelé mají možnost až do konce tohoto roku využít jednoleté bezplatné využívání platebního terminálu. Nově mohou o terminál žádat i provozovatelé e-shopů. Tato opatření reagují na koronavirová omezení a snaží se tak rozšířit okruh potenciálních zájemců, kteří mohou využít tuto možnost a po roce se rozhodnout, zda nadále využívat terminál za běžných tržních podmínek, nebo od projektu bez jakýchkoliv sankcí odstoupit. 

Podle Ministerstva průmyslu a obchodu se nejvíc terminálů zdarma (26 %) se nachází v gastronomických provozech (restaurace, kavárny). Pětina žadatelů o terminál podniká ve službách, kam spadají hlavně kosmetické salóny (12 %), ale i fitness centra, autoservisy a opravny. Na pomyslné čtvrté příčce se umístily specializované prodejny (16 %) a na páté majitelé ochodů s potravinami včetně pekáren a stánkového prodeje (14 %).

Z pohledu Svazu průmyslu je nutné zachovat hotové peníze, ale bezhotovostní způsoby platby podporujeme jako vhodnou dobrovolnou alternativu k mincím a bankovkám, což je z dnešního pohledu bezpečné a hygienické.

Další informace naleznete na webu MPO (zde), či na www.ceskoplatikartou.cz.

kategorie Z hospodářské politiky
zpět