Připomínáme možnost získat platební terminál pro podnikatele, živnostníky či obce na půlrok zdarma

Ještě před koronavirouvou pandemií byl zahájen projekt Česko platí kartou, který má za cíl zpřístupnit platební terminály mezi větší počet podnikatelů a živnostníků. V současná době je možné využít nabídku získat terminál na 6 měsíců zdarma. Možnost jej za těchto podmínek využít mají též obce pro zpřístupnění plateb občanům třeba přímo na obecním úřadě. Po uplynutí půlroční lhůty je možné se rozhodnout, zda bude zájemce v projektu pokračovat za tržních podmínek, nebo bez jakýchkoliv sankcí či jiných podmínek od něj odstoupit. Žádat o půlroční bezplatné používání terminálu lze do 31. března 2022.

Koronavirové období ukázalo, že platby kartou dokáží zjednodušit a zrychlit transakce, navíc při snížení epidemických rizik. Podpora elektronických plateb je samozřejmě alternativou k hotovostním platbám.

„Lidé by měli mít možnost volby mezi platbou v hotovosti a moderní bezhotovostní platbou. Bezhotovostní platby přístupné na větším počtu míst v ČR zvyšují jak uživatelský komfort zákazníků, tak napomáhají vyšší transparentnosti,“ říká generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR Dagmar Kuchtová.

Na elektronickém způsobu placení je velmi pozitivní transparentnost, či snazší evidence a dohledatelnost plateb, což je z praktického hlediska velmi důležité pro řadu podnikatelů i jejich zákazníků. Mezi praktické výhody patří samozřejmě absence falešných peněz, či minimalizované riziko chyby při přijímání a přebírání peněz.

Trh se vyvíjí a řada zákazníků preferuje placení kartou, absence její akceptace by zákazníky mohla odrazovat. Nejde jen o karty, stále více lidí chce platit s využitím samotného mobilních telefonu nebo chytrých hodinek. Forma prodeje se může i v budoucnu proměňovat a využívání terminálu je prvním krokem k tomu být připraven na nové, možná dnes ještě ani netušené, formy prodeje a s tím spojených platebních transakcí.

Podrobnosti o projektu včetně odkazů na jednotlivé poskytovatele terminálů naleznete na www.ceskoplatikartou.cz.

Vladimír Štípek
/
kategorie Z hospodářské politiky
zpět