Co potřebujeme v oblasti daní?

Nyní připravované koaliční programové prohlášení musí obsahovat více pozitivních opatření a zajistit předvídatelnost a podporu podnikání v ČR. Firmy potřebují stabilitu. Produktivní sféra nesmí být dále daňově a administrativně zatěžována.

 

Jsme rádi, že formující se vláda plánuje mezi své cíle zařadit například náš dlouhodobý požadavek na možnost vedení účetní a daňové evidence v cizí měně či významnější změnu přístupu finanční správy směrem ke klientskému přístupu vůči firmám. Doufáme ale, že nezapomene ani na další důležitá daňová opatření, která jsme programovému týmu formující se vlády nedávno předložili a která jsme zatím nikde neviděli. Návrhy částí programového prohlášení, které jsme zaznamenali pouze v médiích, nechceme zatím hodnotit. Doufáme, že to nebyly kompletní a finální verze. Prozatím chceme alespoň připomenout některé naše další náměty.

Nejlepším zajištěním daňových příjmů je ekonomický růst. Je proto třeba zajistit pro firmy zejména stabilitu, předvídatelnost, neprovádět časté a složité změny a neodrazovat důsledně nepromyšlenými návrhy od investování v ČR. Změn, kontrol a nových povinností v posledních letech přibylo firmám opravdu mnoho. Je třeba veškeré konkrétní návrhy odpolitizovat a konzultovat je vždy s dotčenými subjekty s posouzením skutečných výhod v praxi – jsme připraveni být odborným partnerem pro diskusi.

Prosíme, nezapomínejte ani na další vhodná zjednodušující a pro ekonomiku pozitivní opatření jako:

  • Zajistit možnost uplatnit mimořádné zrychlené odpisy i za rok 2022.
  • Deklarovat jasnou podporu daňovým odpočtům na výzkum a vývoj, změnit přístup vlády i finanční správy k motivaci firem do VaV, aby se zejména malé firmy v ČR tohoto nástroje nebály a slova o podpoře inovací nebyly jen frází s nejistotami pro firmy.
  • Dořešit nezadržování nesporné části vratky DPH, které by mělo být automatické a rychlé.
  • V rámci projektu MOJE daně urychlit rozšíření nastavení, aby přinesl výhody i firmám.
  • Prodloužit lhůtu pro uplatňování daňové ztráty „dopředu“.
  • A další

Příklady konkrétních návrhů Svazu průmyslu naleznete například v našem článku z léta zde. Podrobněji je připravováno v programovém prohlášení SP ČR pro rok 2022.

kategorie Z hospodářské politiky
zpět