Data jsou surovina 21. století, zaznělo na kulatém stole SP ČR

Data jsou stejně strategická surovina jako ropa nebo zemní plyn. Na rozdíl od těchto přírodních zdrojů ale jejich objem neustále stoupá. Právě proto je klíčové, aby Evropská unie vyjednala novou dohodu, za jakých podmínek přenášet data zejména do Spojených států amerických. Věnovat by měla v této oblasti pozornost i pobrexitovým vztahům, zaznělo na kulatém stole s názvem Přenosy dat mimo EU, aktuální vývoj a otázky, který uspořádal Svazu průmyslu a dopravy společně se Spolkem pro ochranu osobních údajů.
Rozsudkem Soudního dvora EU ve věci SCHREMS II ze dne 16. července 2020 došlo ke zrušení tzv. Privacy Shieldu, na základě kterého bylo možné předávat osobní údaje do USA bez dalších opatření. Právě v této zemi sídlí mnoho firem, které zpracovávají velkou část evropských dat. Skoro rok a půl tak přenos osobních dat do USA probíhá na základě jiných, méně vhodných nástrojů pro přenos dat,  a zatím nic nenasvědčuje tomu, že se dočkáme změny.
Svaz průmyslu a dopravy a Spolek pro ochranu osobních údajů proto k jednomu stolu opět přizvali odborníky i politickou reprezentaci, aby rozproudili aktivní diskuzi mezi soukromým a veřejným sektorem. Jako pozitivní signál vnímáme, že si zástupci státu důležitost nové dohody o přenosech dat uvědomují a chtějí zajistit jasná pravidla, která podpoří konkurenceschopnost podniků na obou stranách Atlantiku.
„Z pohledu České republiky, která je malou a na exportu závislou ekonomikou, je potřeba najít správný a vyvážený přístup, který umožní našim exportérům a firmám fungovat a přenášet data tak, abychom dodrželi podmínky ochrany osobních údajů a umožnili našim exportérům v globálním světě fungovat. Musíme najít rovnováhu, abychom si digitálním protekcionismem nezavřeli cestu k inovativním řešením,“ říká Martina Tauberová, náměstkyně ministra průmyslu a obchodu.
Mnohé podniky vidí budoucnost svého podnikání ve využití cloudových služeb. EU musí zajistit, aby data mohla efektivně a bezpečně proudit mezi Evropskou unií a jejími strategickými partnery a zároveň byla stoprocentně chráněna.
„Vždy, i při tvorbě například obchodních dohod, volám po tom, abychom nezapomínali na digitální ekonomiku. Abychom ji striktními pravidly neomezili. Tok dat je jedno z hlavních témat, které v diskuzích mezi EU a USA máme. Jsou to právě data, kterými jsme společně propojeni jako pupeční šňůrou, a vím, že pro firmy je tato situace velmi problematická,“ říká místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová.
Evropská komise jednání s americkou administrativou již zahájila, shodu ale stále nenašla. Přenos dat se nyní řídí tzv. standardními smluvními doložkami. Na úrovni Evropské unie jsou připravovány i další nástroje pro předávání, zejména kodexy chování či systém certifikace. Žádný z nich však zřejmě v brzké době zrušenou dohodu nenahradí. Svaz průmyslu podporuje, aby datům mimo EU byla poskytována stejná ochrana jako uvnitř Unie. Pravidla pro sdílení by se ale neměla nařizovat formou závazných právních předpisů. Svaz průmyslu také nesouhlasí s opatřeními pro lokalizaci dat, která by mohla bránit přístupu firem do evropské datové infrastruktury.
„Je potřeba se o tom bavit a poslouchat průmysl, který je lídrem v technologiích. Mnoho údajů, které stát zpracovává a ukládá, jsou citlivé informace jako třeba informace o sociálních dávkách nebo dodávkách elektřiny. Stát musí vědět, kde se data zpracovávají a zda je s daty zacházeno tak, jak by s nimi být zacházeno mělo. Je potřeba pravidla nastavit celosvětově. Z pohledu regulátora jsme pravidla zavedli tak, aby byla transparentní,“ konstatoval Adam Kučínský, ředitel odboru regulace Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost.
Pro firmy působící v Evropské unii je ale situace ohledně předávání osobních údajů do Spojených států, která začala už v červenci 2020, stále velmi problematická. Mnohé firmy musí složitě přehodnocovat své procesy, jak nakládat s osobními daty, a to je spojeno také s nemalými náklady.
„Vnímáme, že přenos dat je nezbytnou součástí obchodních vztahů. Předávaným datům musí být zaručena podobná úroveň ochrany, jako jim je poskytována v EU. Data jsou ropou 21. století a tak se k nim musíme začít chovat. Dnes řešíme především cloudové služby a ty největší vlastní především americké společnosti,“ řekl David Burian, vedoucí oddělení akreditací a předávání údajů Úřadu pro ochranu osobních údajů. Upozornil přitom, že nepředpokládá, že by nový právní rámec, který by nahradil Privacy Shield, mohl vzniknout v horizontu týdnů.
Podle Spolku pro ochranu osobních údajů ale není vhodné, aby EU při tvorbě dohody považovala svůj model ochrany osobních údajů za jediný správný. „EU by při vyjednávání neměla uvažovat tak, že my jsme ti lepší a děláme všechno lépe. USA chrání své občany zkrátka jinak. Neměli bychom proto nutně vnucovat USA pouze náš přístup. Některé státy USA už přijaly opatření podobná GDPR a dá se očekávat, že časem přijde zákon o ochraně údajů i na federální úrovni. EU by ale zároveň tuto situaci měla umět využít a neměli bychom se pouze podřídit USA. Politické vyjednávání není nikdy černo-bílé,“ upozornil Vladan Rámiš, předseda Spolku pro ochranu osobních údajů.
Svaz průmyslu a dopravy ve spolupráci se Spolkem pro ochranu osobních údajů se budou tomuto tématu i nadále aktivně věnovat, a to i vzhledem k blížícímu se českému předsednictví v Radě EU, pro které budou přenosy dat důležitou prioritou. Nicméně pro nalezení shody nad podobou nových pravidel bude potřeba pracovat i na obnovení a udržení důvěry mezi EU a USA. V rámci této expertní diskuzní platformy jsme připraveni se na tom podílet i v příštím roce.
kategorie Z hospodářské politiky
zpět