Příspěvek na ubytovanou osobu v souvislosti s pomocí Ukrajině a související daňové aspekty

Na základě vzneseného dotazu nám MF poskytlo bližší informace, jak postupovat v daňových otázkách (DPH a daň z příjmů), pokud subjekt obdrží příspěvek pro solidární domácnost dle § 8 č. 66/2022 Sb., v souvislosti s pomocí Ukrajině (určeno jen pro fyzické osoby) nebo obdrží kompenzační příspěvek podle usnesení vlády o vyčlenění volných ubytovacích kapacit v krajích (určeno jak pro fyzické, tak právnické osoby).

Výklad, který jsme dostali od MF, je následující:

Příspěvek na solidární domácnost dle § 8 zák. 66/2022 Sb.

Na tento příspěvek má nárok pouze fyzická osoba, která poskytne bezplatné ubytování cizinci s dočasnou ochranou ve svém bytě (osoba může být plátcem DPH a může mj. i poskytovat ubytování ve svém jiném zařízení, ne však v daném bytě). Příspěvek je osvobozen od daně z příjmů.

Daň z přidané hodnoty

  • Pokud fyzická osoba – neplátce (např. domácnost) dobrovolně ubytuje cizince s dočasnou ochranou a za to jí náleží příspěvek, služba není předmětem DPH.
  • Pokud fyzická osoba – plátce, poskytuje ubytování z altruistických důvodů, lze si dle MF představit výklad, že nejedná v postavení osoby povinné k dani a příspěvek tedy není úplatou za poskytnuté plnění. Ovšem jestli bude cizinec ubytován v prostorech fyzické osoby, kde si ubytovatel uplatnil odpočet daně (např. z energií), pak je daný majetek používán pro činnosti, u nichž si nelze uplatnit odpočet daně.
  • Pokud však fyzická osoba neposkytuje ubytování z altruistických, ale s cílem získání příspěvku, dochází k poskytnutí služby, která je předmětem daně. Zde pak záleží, zda se jedná o osvobozený nájem bez nároku na odpočet daně nebo o ubytovací služby s nárokem na odpočet daně (tj. ubytovací služby poskytované plátcem by tak byly poskytnuty s daní, tj. příspěvek by v sobě obsahoval i 10% daň), nicméně by hodnota příspěvku vstupovala do obratu dle podmínek § 4a zákona o DPH.

Kompenzační příspěvek podle usnesení vlády (č. 207 a č. 235) o vyčlenění volných ubytovacích kapacit v krajích

Na tento příspěvek má nárok jak fyzická, tak právnická osoba. Dle usnesení vlády se hejtmanům a primátorovi hl. m. Prahy ve spolupráci se starosty ukládá zajistit ubytovací kapacity v dočasném nouzovém ubytování.

Daň z přidané hodnoty

  • V usnesení vlády není zcela zřejmý charakter poskytovaných služeb pro účely DPH, např. jestli subjekt poskytne pouze své prostory (tedy službu nájmu) obci, která následně umožní osobám se ubytovat, nebo zda ubytovací službu poskytne přímo subjekt (tedy ubytovací službu). V případě nájmu bude služba pro právnickou osobu osvobozena bez nároku na odpočet daně, v případě ubytování bude zatížena 10% sazbou daně s nárokem na odpočet daně u služby ubytovací.

Daň z příjmů

V případě fyzické osoby (FO)

  • Bude-li kraj zajišťovat ubytovací kapacitu v penzionu podnikající FO a v té souvislosti vyplácet kompenzační příspěvek, záleží na tom, v jaké formě jej bude kraj dál distribuovat FO:
  1. příspěvek na ubytování z veřejného rozpočtu bude osvobozen od daně z příjmů FO (dle § 4 odst. 1 písm. i) ZDP), výdaje nedaňové dle § 25 odst. 2 písm. i) ZDP
  2. dotace na úhradu nákladů (provozní dotace) – zdanitelný příjem; výdaje daňové (§ 24 odst. 1).

V případě právnické osoby (PO)

Pokud bude příjemcem kompenzačního příspěvku běžná PO (ne osoba zřízená krajem), pak kompenzační příspěvek zvyšuje základ daně z příjmů s možností uplatnění souvisejících nákladů.
kategorie Z hospodářské politiky
zpět