Nová opatření ke zvýšení daňové transparentnosti

Veřejná konzultace Evropské komise o větší transparentnosti daně z příjmů právnických osob

V současné době je otevřena veřejná konzultace Evropské komise ke zvýšení daňové transparentnosti podniků. Otázky se týkají například daňové transparentnosti a daňového plánování, informačních povinností a veřejné dostupnosti některých informací či implementace opaření Akčních plánů „BEPS“ (Base erosion and profit shifting OECD).

Evropská komise předložila 17. 6. 2015 akční plán „Spravedlivý a účinnější systém zdaňování právnických osob v EU: pět klíčových oblastí pro činnost“, který má zásadně reformovat zdaňování příjmů právnických osob v EU.Cílem Komise je, aby podniky platily daně tam, kde generují zisky. Konzultace má komisi shromáždit a analyzovat potřebné podklady k určení vhodných nástrojů a postupů k dosažení zmíněného cíle.

Téma konzultace spadá v SP ČR do Sekce hospodářské politiky. Pokud Se Vás dotýká a měli byste zájem se konzultace zúčastnit, prosíme o zaslání Vašich námětů celkové pozice a odpovědí na Vámi vybrané dotazy z dokumentu konzultace na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. do 28.8.2015.

Dokument ke konzultaci
Odkaz na stránky veřejné konzultace, včetně dalších podkladů

Společný konsolidovaný daňový základ – další ze záměrů Evropské komise

V oblasti korporátních daní pro následující roky považujeme za klíčový také jeden z hlavních bodů akčního plánu Evropské komise - oživení a naplnění záměru na „společný (konsolidovaný) daňový základ“ – CC(C)TB. Úvodní vyjádření SP ČR naleznete zde.

Chtěli bychom Vás požádat o spolupráci při vytvoření pozice SP ČR. Cílem je zapojit se do diskuse na evropské úrovni, tedy předávat názory, obavy a zkušenosti firem tak, aby případné návrhy nepoškodily poctivé daňové subjekty a přinesly skutečné benefity. V případě zájmu o spolupráci kontaktujte prosím Sekci hospodářské politiky (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.)

kategorie Z hospodářské politiky
zpět