Debata s europoslancem Luďkem Niedermayerem

Aktualně k aktivitám v oblasti daní a směřování energetiky v rámci EU.

Na pozvání SP ČR přišel se zástupci členských firem diskutovat europoslanec Luděk Niedermayer, který je členem Výboru Evropského parlamentu (EP) pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) a Výboru hospodářského a měnového (ECON).

V úvodu přiblížil úlohu a postoje EP a jednotlivých politických frakcí. Vyzdvihl pozitivum, že na rozdíl od národní politiky mají poslanci EP snahu dosáhnout pragmatického konsensu i za cenu ústupků. Program semináře byl zaměřen zejména na aktuality z ekonomického a daňového výboru Evropského parlamentu a na směřování energetické politiky EU.

Celosvětový problém „zužování“ daňového základu a převádění zisku do jiných zemí se řeší na úrovni jak OECD, tak v Evropské komisi. Debata se zaměřila na problematiku korporátních daní, konkrétně ke společnému konsolidovanému základu daně právnických osob (CCCTB). Účelem je sjednocení předpisů EU tak, aby bylo zajištěno fairové vybírání korporátních daní v rámci EU. Toto vysoce citlivé, konkurenční i politické téma považuje za stěžejní otázku, ke které předpokládá intenzivní diskuzi nejen v EP. - Jako zpravodaj připravované zprávy Evropského parlamentu ke korporátním daním zmínil pan europoslanec potřebu změny systému: „Nezaměřujeme se primárně na nelegální daňové úniky, ale na současné fungování různých ‚ legálních‘  daňových systémů, které v podstatě narušují princip daňové spravedlnosti. Chceme, aby daňové odvody byly opravdu spojeny s místem ekonomické aktivity. Za užitečné považuji sjednocení daňových základů a jejich následnou konsolidaci.“ Ke změně by jednoznačně mělo dojít – v první fázi ke sjednocení daňového základu a následně k jejich konsolidaci.

Na příkladu řešení skandálu tzv. „Lux Leak“ (únik finančních informací některých stěžejních firem ze zveřejněného předběžného daňového rozhodnutí) zmínil aktivní přístup k jeho vyšetřování ze strany Evropského parlamentu, který předložil Evropské komisi legislativní zprávu z vlastní iniciativy.

Pan Niedermayer konstatoval, že EP je v zásadě orientován na aplikaci závazných cílů v energetice. Dále informoval o revizi systému obchodování s emisními povolenkami – v současnosti je jejich cena velmi nízká a nevytváří potřebnou motivaci. „Naše frakce je v oblasti energetiky pro business, i když v Evropském parlamentu je tento postoj menšinový. Problém je, jak neztratit relevanci s průmyslem - je nutno hledat pragmatické kompromisy.“ Evropský parlament schválil reformu trhu s emisními povolenkami, která by měla zapříčinit nárůst jejich ceny po roce 2019. Původní návrh Evropské komise byl směřován až na rok 2021, zatímco protinávrh EP prosazoval za startovní již rok 2017.

Na dotaz k situaci v Řecku odpověděl, že podporuje princip podpory EU, bankrot země by znamenal de facto právní chaos.

Spolupráce pana europoslance Niedermayera s odbornými sekcemi, konkrétně se Sekcí hospodářské politiky, se jeví jako oboustranně zajímavá a perspektivní.

Eva Aliapuliosová

manažer SHP

kategorie Z hospodářské politiky
zpět