Společný konsolidovaný daňový základ v EU (CCCTB)

Evropská komise vyhlásila veřejnou konzultaci k praktické realizaci společného konsolidovaného základu daně z příjmů právnických osob (CCCTB).

SP ČR záměry nerozporuje, ale k otázce realizace zůstává opatrný – viz argumenty v stanovisku: http://www.spcr.cz/aktivity/z-hospodarske-politiky/8564-spolecny-konsolidovany-danovy-zaklad-c-c-ctb-a-akcni-plan-komise-ke-zdaneni-prijmu.
Současná diskuze evropských institucí není nakloněna našemu klíčovému požadavku na princip dobrovolnosti. Možnost dobrovolnosti je otevřena v současných diskuzích malým a středním podnikům a pro podniky působící jen v jednom státě. Případné zavedení CCCTB v sobě nese rizika praktické aplikovatelnosti a dopadne na řadu firem. To, zda převáží přínosy či problémy v tuto chvíli nelze říci.
Komise v rámci konzultace otevírá například následující otázky:
-          zda v první fázi odsouhlasit společný základ daně před vlastní konsolidací daní
-          do jaké míry by byl účinným nástrojem proti „agresivní politice“ daňového plánovaní
-          jaká pravidla by nejefektivněji podpořila aktivity VaV.
K tomuto tématu pravděpodobně svoláme jednání ad hoc pracovní skupiny, na kterém společně zhodnotíme přístup k dané problematice.
Všechny zájemce o účast ve vypsané konzultaci prosíme, aby kontaktovali do 10.12.2015 Bohuslava Čížka, pověřeného řízením sekce hospodářské politiky Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

 

kategorie Z hospodářské politiky
zpět