Safe Harbor a SP ČR

(institut tzv. Safe Harbor –"bezpečný přístav" mechanismus, který zjednodušoval přenos dat mezi podniky v USA a EU.)

Situace:

  • Evropský soudního dvůr vynesl rozsudek, kterým se ruší platnost institutu tzv. Safe Harbor
  • Jednání představitelů SP ČR s komisařkou V. Jourovou v Bruselu 
  • Dopis na premiéra B. Sobotku

6. říjen
Vynesení rozsudku Evropského soudního dvora, kterým se ruší platnost institutu tzv. Safe Harbor

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) vyjádřil znepokojení nad důsledky rozhodnutí Soudního dvora EU, který 6. října, kterým se de facto ruší mechanismus Safe Harbor –  Rozsudek

Soud rozhodl, že Safe Harbor neposkytuje dostatečnou úroveň ochrany a národním regulátorům udělil nově právo provádět šetření předávaných údajů do třetích zemí, tj. včetně USA, a přerušit je, pokud nezaručují dostatečnou úroveň ochrany. Toto rozhodnutí se týká všech firem, které v rámci svého podnikání přenášejí osobní data mezi EU a USA.

Důsledkem tohoto rozsudku je skutečnost, že je přenos výše zmíněných osobních dat nelegální, pokud se tak neděje prostřednictvím náhradních právních institutů (Corporate Binding Rules a Standard Model Clauses). Jejich zavedení je však zdlouhavé, velmi administrativně náročné a nelze je využít pro všechny firmy.

SP ČR se obává, že by vynesený rozsudek v podstatě mohl znamenat konec jednotného digitálního trhu.

SP ČR vnímá volný pohyb dat přes hranice jako jednu ze základních podmínek globální ekonomiky, kterým je ovlivňována výroba, doprava, obchod či finanční služby.

Rozhodnutí se dotýká fungování členských firem SP ČR, jejich schopnost exportu a podnikání v USA a negativně dopadne na konkurenceschopnost české ekonomiky i Evropské unie jako celku.

14. říjen
Jednání představitelů SP ČR s komisařkou V. Jourovou v Bruselu

Delegace Svazu průmyslu a dopravy ČR vedená generální ředitelkou Dagmar Kuchtovou a členkou představenstva Milenou Jabůrkovou jednala v 14. října s komisařkou V. Jourovou. Hlavními tématy jednání byly ochrana dat a uplatnění žen v byznysu.
SP ČR přikládá řešení Safe Harbor nejvyšší důležitost. Vzhledem k závažnosti situace požádal SP ČR o výrazné urychlení vyjednávání o náhradě za zrušený Safe Harbor s americkými partnery.

19. říjen
SP ČR se obrací dopisem na premiéra Sobotku

upozorňuje, že rozsudek ECJ týkající se Safe Harbor a v kombinaci se současnou podobou připravovaného návrhu nařízení o ochraně dat může vest k rozpadu digitálního trhu a přesunu inovací mimo prostor EU a žádá jej, aby podpořil:
a/ proces obnovy Safe Harbor
b/ požadavky k zapracování do návrhu tzv. obecného nařízení na ochranu osobních údajů, které by umožnily účinnou ochranu soukromí občanů EU a zároveň podporovaly rozvoj a inovace v oblasti digitální ekonomiky:                                                                                                     Celý výčet požadavků

Dále SP ČR požádal premiéra, aby se této problematice vláda věnovala na některém ze svých nadcházejících zasedání a současně aby intervenovala směrem k Evropské komisi. Konstatoval také potřebu rozvoje podniků a jejich inovací a tím i hospodářský růst celého evropského regionu.
SP ČR požádalo premiéra o osobní písemnou intervenci v této záležitosti směrem k předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudu Junckerovi.

20. říjen

Členka představenstva M. Jabůrková vystoupila na Valné hromadě SP ČR, (který zastupuje cca 10,5 tisíce zaměstnavatelů) k situaci a řešení Safe Harboru.

zpět