Pozice proti záměrům zavedení daně z finančních transakcí (“FTT”) trvá

Mělo by se už konečně upustit od záměru některých zemí na zavedení daně z finančních transakcí a politici by měli poslouchat věcné argumenty.


Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) je dlouhodobě proti záměrům zavedení daně z finančních transakcí, a tak plně podpořil dopis BusinessEurope. Dopis adresovaný vybraným institucím a ministrům financí EU vystihuje rizika a problémy spojené s FTT, na které dlouhodobě ukazujeme. Pozice ČR je sice shodná s naší a ČR nepatří mezi země tzv. posílené spolupráce (přihlásilo se k ní původně 11 zemí EU), ale i případné zavedení jen v některých zemích EU by dopadlo také na ekonomiku ČR.  A to nejen skrze nepřímé efekty, ale i skrze dopady na transakce některých našich firem s mezinárodním přesahem.
Další regulaci finančního sektoru zavedením FTT nepodporujeme. Projevila by se negativně v nákladech nefinančních firem a v možnostech využití nástrojů řízení rizik či by omezila záměry EU na podporu investičního prostředí.
FTT je stále prosazována některými evropskými politickými představiteli. Projednávání ale mimo jiné naráží i na nalezení shody nastavení konkrétních parametrů mezi podporovateli. Jedna z otázek delšího odkladu záměru z řad podporovatelů může souviset například s preferencí zajištění automatického procesu a souvisejícího vývoje softwarového řešení. SP ČR stejně jako BusinessEurope by ale spíše než odkládání záměru uvítal jeho úplné opuštění.

Dopis BusinessEurope (v angličtině) s konkrétními argumenty naleznete zde.

kategorie Z hospodářské politiky
zpět