Experti SP ČR se podíleli na zpracování Národní iniciativy Průmysl 4.0

Dokument zpracovaný experty z řad podnikatelů a akademiků předán k rukám ministra průmyslu J. Mládka.


CoreTeam Průmysl 4.0 pod vedením ředitele Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT prof. Vladimíra Maříka dokončil práci na dokumentu s názvem Národní iniciativa Průmysl 4.0 (rozšířená verze). Ten byl 3. února předán do rukou ministra Jana Mládka.

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) ve 12členném týmu tvořeném experty z řad podnikatelů a akademiků zastupovali členové představenstva Jiří Holoubek a Eduard Palíšek, zástupkyně vedoucí odd. evropských záležitostí SP ČR Tereza Šamanová a ředitel Elektrotechnická asociace ČR Jan Prokš. Mezi konzultanty bylo zastoupeno i dalších 5 svazových expertů.

„Předáním dokumentu jsme úspěšně završili několikaměsíční práci našeho týmu. Jejím cílem bylo vytvořit materiál podrobně se věnující všem aspektům technologického vývoje a s ním souvisejícího socioekonomického hnutí s názvem Průmysl 4.0. Nyní je na MPO, aby s obsahem Národní iniciativy seznámilo ostatní resorty a zajistilo, aby všichni aktéři Průmyslu 4.0 akceptovali důležitost tématu pro blízkou budoucnost České republiky a také to, že v procesu implementace Průmyslu 4.0 musejí sehrát aktivní roli,“ uvedl vedoucí tvůrčího týmu prof. Vladimír Mařík.

Jedenáct kapitol řeší specifika průmyslu v ČR, technologické předpoklady a vize, nové požadavky kladené na aplikovaný výzkum v ČR, bezpečnost a spolehlivost systémů, standardizaci, právní a regulatorní aspekty, dopady na trh práce, kvalifikaci pracovní síly a sociální dopady, vzdělávání, efektivitu využívání zdrojů a podporu investic.

„Odborníci Svazu průmyslu se s maximálním nasazením podíleli na Národní iniciativě a snažili se do dokumentu včlenit svůj pohled na další rozvoj českého průmyslu. Stěžejní nyní bude, aby naše myšlenky nezůstaly jen na papíře a aby s nimi firmy skutečně pracovaly při zvyšování své konkurenceschopnosti. To je hlavním cílem Svazu na nadcházející období - chceme české firmy podpořit a systematicky jim ukazovat příklady dobré praxe, kterými se mohou inspirovat,“ uvedl člen Core Teamu Průmysl 4.0 Jiří Holoubek, který je i prezidentem Elektrotechnické asociace ČR.

Související články

kategorie Z hospodářské politiky
zpět