Příprava na EET - informační servis pro firmy a podnikatele

AMSP ČR v rámci příprav na zavedení elektronické evidence tržeb (EET) zajišťuje nepřetržitý informační servis pro firmy a podnikatele a v jeho rámci vytvořila nezávislý web www.eltrzby.cz obsahující informace validované Finanční správou týkající se jednotlivých etap zavádění EET, kterých činností se EET postupně bude týkat, jaké je třeba si pořídit vybavení pro různé typy a velikosti provozů, atd. Tazatelé obdrží odpovědi na dotazy zaslané prostřednictvím webu do 48 hodin a zájemci o odběr novinek obdrží po registraci automaticky všechny novinky e-mailem.

Zákon o evidenci tržeb schválen Senátem ČR a předpokládá se jeho vyhlášení ve Sbírce zákonů do konce měsíce března. V praxi to znamená, že datum spuštění první fáze EET pro tržby z oblasti ubytovacích a stravovacích služeb od 1. 11. 2016 je reálné. Ve druhé fázi od 1. 2. 2017 budou následovat tržby ze sektoru maloobchod a velkoobchod.

Vláda si v zákoně vyhradila možnost úpravy tržeb vyloučených z EET či jejich zařazení do různých etap nařízením vlády, které může upřesnit i další postupy a procesy. Třetí a čtvrtá fáze náběhu zákona (od 1. 2. 2018 a od 1. 5. 2018) mohou být tudíž z hlediska obsahu ještě dodatečně upraveny.

JUDr. Věroslav Sobotka
manažer pro legislativu 
AMSP ČR - Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR
kategorie Z hospodářské politiky
zpět